Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPosljedice mraza u Potkozarju: Šteta načinjena, procjene još nisu potpune

Posljedice mraza u Potkozarju: Šteta načinjena, procjene još nisu potpune

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U potkozarskim voćnjacima na području Gradiške te Laktaša i Kozarske Dubice, štete od mraza su evidentne, ali još nema konkretnijih procjena tih razmjera.

U Udruženju voćara Republike Srpske navode da je kod većine zasada u dubičkim, gradiškim i laktaškim selima mraz, u dva navrata tokom posljednjih petnaest dana, mjestimično potpuno uništio cvjetne voćke.

U krajevima na manjoj nadmorskoj visini, gdje temperature nisu padale ispod minus tri stepena Celzijusa, rekao je za Srpskainfo Dragoja Dojčinović predsjednik ovog Udruženja, štetete su manje.

Mirko Pjanić iz Cerovljana kod Gradiške kaže da je u njegovom voćnjaku najviše štete u zasadima jabuke ajdared. On predviđa da će rod ovog voća kod njega biti prepolovljen

Loše je. Mraz i niska tempertatura uslijedili su nakon dugog perioda visokih temperature koje su uslovile rano cvjetanje odnosno raniju vegetaciju, kaže Pjanić, koji nije imao mogućnosti da zaštiti voćke od mraza.

Jednu od metoda, takozvano orošavanje koristio je Mirko Bjelovuk iz Jablanice.

Uspio sam sačuvati veći dio kruške koja je u cvijetu. Rezultati bi bili i bolji da je bilo dovoljno vode. Tokom nekoliko kritičnih noći, ispraznio sam akumulaciono jezero. Procjenjujem da će šteta kod mene biti dvadesetak procenata, smatra Bjelovuk.

Marinko Šljivar iz istog sela, koristio je vatru i dim te je uspio sačuvati voćnjak od mraza.

Bilo je naporno ali nisam mogao dozvoliti da veliki trud, rad i novac za noć ili dve propadnu. Za sada ne primjećujem veću štetu, što je dobar znak, rekao nam je Šljivar.

U Udruženju voćara Republike Srpske, čije sjedište je u Donjim Podgradcima, nakon analize stanja na širem području, ipak su pesimisti u vezi ovogodišnjeg roda voća.

Štete su evidentne, mada ćemo preciznije procjene imati tokom ove sedmice pa čak i kasnije, kada će se pokazati koliko je cvjetova propalo. Mraz je, zavisno od temperature koja se na pojednim mjestima spuštala i do minus pet stepeni Celzijusa, na početku sezone voćare stavio na muke i iskušenja. Naglašava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske i vlasnik nekoliko hektara voćnjaka u Donjim Podgradcima.

Izvor: srpskainfo

PROČITAJTE:

Pašalić: Paketom mjera za poljoprivrednike do većeg obima sjetve

Bijeljina: Aprilski računi za zakup lokala neće biti naplaćeni

“POŽAR UZEO MAHA” Dramatična situacija, buktinja zahvatila šumu i približila se SELU

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI