Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePosadite KROKUSE u jesen da bi bujno cvjetali u proljće

Posadite KROKUSE u jesen da bi bujno cvjetali u proljće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krokusi (Crocus) su omiljene ranoproljećne lukovice. Ništa nije tako interesantno i zavodljivo kao krokus koji se svojim intenzivno obojenim malim cvjetovima probija kroz snijeg koji se topi.

Cvjetaju od kraja zime do ranog proljeća, a budući da cvjetaju veoma rano, teško ćete osjetiti njihov prijatan miris.

Ako ste u dvorištu već napravili kombinaciju sa padajućom vrbom ispred koje ste posadili bergeniju i eriku, nikako ne propustite priliku da u ovoj kombinaciji u jesen dodate i lukovice krokusa. Možete ih posaditi i u travnjak – u jesen izbušite rupe u travnjaku i ubacite lukovice. Male saksije, velike plitke, prilazi kućama, podrast ukrasnim žbunovima su mjesta na kojima će krokusi izgledati prelijepo.

Krokusi se sade na svijetlim mjestim kako bi ih prvo sunce isprovociralo da cvjetaju.

Sade se na ocjednim zemljištima. Iako nisu posebno zahtjevni, prevelika vlaga im može škoditi. U zemlju obavezno dodajte tresetni supstrat da pojačate prozračnost.

Odlično podnose niske temperature u toku zime, a od ljetnjih žega brane se kontraktilnim korjenovima koji povlače lukovicu u dublje slojeve zemlje.

Krokusi prave veliki broj malih lukovica koje cvjetaju naredne sezone, pa bi ih na svake 2-3 godine trebalo izvaditi iz zemlje, očistiti lukovice, odvojiti deo koji želite da sadite na drugom mjestu i ponovo ih posaditi. Ovo uvijek radite u ljeto, u doba mirovanja lukovica.

Umjereno zalivanje je idealno za krokuse. U toku ljeta slobodno dozvolite veće periode suše. Ovo će ojačati lukovice.

Ako ste ih posadili u kombinaciji sa drugim biljkama koje prihranjujete, to će im biti dovoljno hrane. Ukoliko ste ih posadili u saksijama, prihranite ih vodorastvorljivim đubrivom jednom mjesečno sve do avgusta.

Sve u svemu, krokusi su jednostavni za gajenje, pa se preoručuju i baštovanima početnicima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI