Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPoljoprivrednici u Brčkom povećavaju proizvodnju nepovratnim sredstvima EU

Poljoprivrednici u Brčkom povećavaju proizvodnju nepovratnim sredstvima EU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljoprivrednici i u Brčkom imaće mogućnost da povećaju proizvodnju nepovratnim sredstvima od 1,750 miliona KM iz pretpristupnih fondova EU. To je samo eksperimantalno, poslije čega će uslijediti dodjela preostalog dijela sredstava u ukupnom iznosu od 30 miliona KM. Dobra šansa za velike i manje proizvođače, tvrde farmeri i pčelari.

Dugogodišnji pčelar iz Brčkog Nikola Kerezović, zadovoljan je jer će ozbiljniji proivođači meda nakon dobijanja sredstava imati mogućnost da svoju proizvodnju uvećaju, a da to ne zahtijeva njihova dodatna ugaganja.

– Pretpostavljam da će sredstva biti dovoljna da čovjek može kupiti i kamion, neku opremu, vrcaljke, hladnjače, kontejnere i druge stvari, msilim da je to veoma dobro i korisno – kaže Kerezović.

Šansa je to za većinu proizvođača, posebno za one koji ispunjavaju propisane uslove za ta sredstva, kažu neki od najvećih proizvođača mesa u Republici Srpskoj.

Goran Mitrović iz Donjeg Žabara ovu ponudu će objeručke prihvatiti, jer sadašnju proizvodnju od 2.500 junadi godišnje želi da poveća na oko 3.500 grla, i da zadrži postojeću proizvodnju svinja od 10.000 komada godišnje.

– 30 miliona KM su ukupna planirana sredstva, sada će biti isplaćeno oko dva miliona, poslije čega će vjerovatno biti raspisan sljedeći poziv za preostala sredstva – ističe Mitrović.

U prvoj dodjeli sredstava pojedinac najviše može da dobije od 90 do 190.000 KM, ako u projekat uloži svojih 40 odsto sredstava.

– U principu piše se biznis – plan i kalkulacije, ako su one opravdane, ukoliko nisu, što komisija procijeni, ona ne dozvoljava da farmer ulazi u neki posao, gdje unaprijed neće biti uspjeha – pojašnjava Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Distrikta Brčko.

Zainteresovni već mogu da konkurišu putem elektronske pošte, nakon čega će uslijediti analiza projekata.

Sredstva se daju za proizvodnju žitarica, uljarica, pčelarstvo, zasade vinove loze, proizvodnju mlijeka i mliječnoh proizvoda i svih vrsta mesa.

Izvor: RTRS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI