Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBritanska kompanija zainteresirana za uzgoj jagoda u Kalesiji

Britanska kompanija zainteresirana za uzgoj jagoda u Kalesiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kompanija “Hampton” iz Velike Britanije već godinama investira u uzgoj jagoda koje se plasiraju na tržište Evropske unije. Zbog geografskog položaja zainteresovani su i za podizanje novih zasada ovoga voća na poljoprivrednim parcelama u Kalesiji.

To je istakao direktor “Hamptona” Shafiq Ahmed prilikom posjete ovoj općini i sastanka sa savjetnikom općinskog načelnika Fikretom Suljkanovićem, sekretarom Općine Kalesija Mujom Tosunbegovićem, direktorom Agencije za razvoj Edinom Glogićem i Gordanom Radović, višom stručnom saradnicom iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Suljkanović je kazao je da će Općina sve učiniti da investitor dobije pogodnosti koje mu zakon omogućava. Dodao je da postoji mogućnost da zasade jagoda pokrenu i poljoprivrednici iz Kalesije koji bi proizvod plasirali ovoj firmi.

Direktor Agencije za razvoj Edin Glogić potencijalne investitore je upoznao o poticajnim mjerama u ovoj oblasti. Istakao je da Općina ima u planu i gradnju hladnjače u kojoj bi se mogla jagoda sačuvati. A zatim transportovati ka tržištu Evropske unije. Istakao je da Kalesija ima dobru mrežu poljoprivrednika koja se pokazala uspješnom posebno kada je riječ o sadnji krastavca kornišona.

Gordana Radović iz FIPA-e je izrazila zadovoljstvo sastankom na kome je potencijalni investitor mogao dobiti sve potrebne informacije, kao i uvjerenje da će se odlučiti da investira upravo u Kalesiji gdje su vrijedni ljudi i gdje ima pomaka kada je riječ o poljoprivredi, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

Izvor: Fena

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI