Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPoljoprivrednici pored rijeke Save na razne načine štite svoju imovinu

Poljoprivrednici pored rijeke Save na razne načine štite svoju imovinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povećan broj migranata u ovoj godini na području  pored Save u Gradišci, stvorio je velike probleme mještanima, posebno poljoprivrednicima. Nakon nekoliko provaljivanja u privatne reagovali su vlasnici imanja.

Saša Tomić ima veliki  i reprezentativni pčelinjak u Mačkovcu, pored Save i odbrambenog nasipa. Tomić kaže da su migranti provalili na imanje, ložili vatru da bi se zagrijali i na sreću nisu izazvali požar.

Razumijem da im je teško, da su u nevolji, ali strahujem za vlastiti pčelinjak i objekte u koje smo porodično uložili mnogo truda i novca. Iako postoji video nadzor, ponekad je nemoguće odmah reagovati. Migranti su palili vatru pored samog objekta i pukom srećom  nisu izazvali požar. Odlučni smo da zaštitimo ovo imanje jer nam je ono izvor egzistencije, rekao je Tomić.

Vidljivim tablama upozorenja Tomić je zaštitio svoje imanje, a slično je uradila i vlasnica obližnje kuće sa ribnjakom.

Samo nekoliko stotina metara dalje migranti su provalili u roditeljsku kuću Ranka Baraća u Bok Jankovcu, koja mu nakon smrti roditelja služi kao svojevrsno poljoprivredno imanje.

Ovdje držim kukuruz, slamu, sijeno i ostalo što je potrebno za poljoprivredu. U dva navrata su mi provalili u kuću, grijali su se uz pomoć svijeća, odnijeli ćebad i neke druge predmete, sva sreća ništa nije planulo. Obilazim svakodnevno imanje, nadajući se da će neka nadležna institucija pomoći ovim ljudima koji su u strašnoj nevolji, rekao je Barać.

Na oprezu stočari , ribari  i vlasnici  čamaca

Na oprezu su i vlasnici čamaca, stočari koji uzgajaju ovce, pogotovo poljoprivrednici koji obrađuju zemljište u nebranjenom dijelu, na prostranim  površinama između nasipa i rijeke Save.

Prije nekoliko dana samo orao parcelu pored Save. Svud oko mene bili su migranti, sve poslove sad moramo raditi dok se vidi, zaista nije preporučljivo raditi noću, kao što smo nekada radili, rekao je jedan poljoprivrednik iz Bok Jankovca.

Anton Saček izgradio je komfornu lovačku čeku i vikendicu na samoj obali Save. Obilazi je svakodnevno i uklanja smeće koje ostavljaju migranti svud okolo. Znam da im je teško i da ih je muka natjerala, ali mi moramo zaštititi svoju imovinu, rekao je Saček

Poljoprivrednici, a i ostali mještani očekuju veću podršku nadležnih institucija, prije svega policije i granične policije, kako bi stanje bilo što normalnije. Na pomolu je sezona poljoprivrednih radova, pa ta podrška treba biti snažnija.

Izvor: AgroPortal

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI