Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPod vodom više stotina hektara oranica u Lijevče polju

Pod vodom više stotina hektara oranica u Lijevče polju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrbas za sada ne navire, ali zato Sava raste i jutros u 9 sati iznosila je 814 centimetara na mjernom mjestu kod Srpca dok se redovne mjere proglašavaju na 860 a izvanredne na 940 centimetara.

Stanje na poplavljenom području u selima Lijevča polja u srbačkoj općini za sada je pod kontrolom i nema povećanja broja zaplavljenih kućanstava koja su na udaru Vrbasa, ali je zatoSava sve više prijeti i ukoliko se nastavi njen rast do kraja dana mogle bi biti proglašene redovite mjere obrane od poplava, stoji u saopštenju na stranicama Opštine Srbac.

Trenutno je na području srbačke općine zaplavljeno oko 50 kuća u nebranjenom području u Starom Martincu, Prijebljezima, Liliću, Kukuljama, Razboju Ljevčanski, Glamočanima, Bajincima i Gaju a voda je ušla u sedam kuća, od čega u tri u Liliću, dvije u Kukuljama i po jedna u Razboju i Starom Martincu.

Pod vodom je i više stotina hektara oranica na ovom području.

Vodostaj Vrbasa na najbližem mjernom mjestu u Delibašinom selu kod Banjaluke nalazi se u opadanju i jutros u 8 sati iznosio je 419 centimetara, što je za 49 centimetara više od kvote proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava, ali je više od metar i po manje u odnosu na jučerašnji dan.

Vrbas za sada ne navire, ali zato Sava raste i jutros u 9 sati iznosila je 814 centimetara na mjernom mjestu kod Srpca dok se redovne mjere proglašavaju na 860 a izvanredne na 940 centimetara. U ovom trenutku zaplavljen je veliki broj poljoprivrednih površina od Naselja Srbac do Korova kao i jedan broj vikend naselja ali kućanstva za sada nisu ugrožena.

Na terenu su dežurne ekipe civilne zaštite Srbac koje su mještanima u potencijalno najugroženijem selu Kobašu uručili vreće i pijesak za izgradnju zečijih nasipa a trenutno se obilaze sve lokacije na ovom području kako bi se u slučaju opasnosti mještanima u što kraćem roku izašlo u susret.

Načelnik općine Mlađan Dragosavljević i danas obilazi poplavljena područja sa svojim suradnicima a na snazi ​​su i dalje cjelodnevna dežurstva u općinskoj upravi. Također je 24 sata na raspolaganju i telefon 051-840-001 putem kojeg ugroženi mještani mogu prijaviti opasnost i zatražiti pomoć.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI