Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako se prelazi na organsko stočarstvo

Kako se prelazi na organsko stočarstvo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Organska stočarska proizvodnja zasniva se na iskorišćavanju pašnjaka, kabastih i koncentrovanih hraniva proizvedenih na organski način. Sistem držanja je slobodan što doprinosi boljem zdravstvenom stanju i omogućava ispoljavanje prirodnog ponašanja životinja. Prelaskom na organske sisteme stočarske proizvodnje može se značajno doprinijeti smanjenju zagađenja životne sredine, i očuvanju ekološke ravnoteže.  

U organskom sistemu stočarske proizvodnje svi proizvodi su proizvedeni, bez upotrebe sintetičkih i veštačkih supstanci. Hrana se priprema u formi koja dozvoljava životinjama da iskažu prirodne navike u ishrani i zadovolje svoje potrebe. Svježa voda i hrana treba da budu dostupna životinjama tokom cijelog dana. Životinje se hrane organski proizvedenom hranom. Hrana za životinje se najvećim dijelom dobija sa sopstvene organske proizvodne jedinice.

Do 30% sastava obroka mogu činiti hraniva koja se dobijaju iz proizvodnih jedinica u prelaznom periodu. Procenat nabavljene hrane može biti do 60% ukoliko se hrana nabavlja iz organske proizvodne jedinice.

Ishrana mladunčadi sisara se zasniva na majčinom mlijeku ili organski proizvedenom mlijeku sopstvene vrste. Period ishrane mlijekom teladi i ždrebadi traje 3 mjeseca, jagnjadi i jaradi 45 dana, a kod prasadi 40 dana. Ukoliko nije moguća ishrana majčinim ili organski proizvedenim mlijekom sopstvene vrste, savezni inspektor može dozvoliti upotrebu mlijeka sa konvencionalnih farmi. Korišćenje zamjena za mlijeko nije dozvoljeno.

Uzgoj preživara se zasniva na maksimalnom korišćenju ispaše, a u skladu sa dostupnim pašnjačkim površinama u različitim periodima godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI