Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePočinje sadnja tulipana, šta je sve potrebno da bi raskošno cvjetali?

Počinje sadnja tulipana, šta je sve potrebno da bi raskošno cvjetali?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim dobro pripremljenog tla bitno je da su lukovice zdrave, neoštećene i bez mrlja, dovoljno velike te da ih pravilno posadite.

Ko ne voli prizor rascvjetanog, šarenog i mirisnog ranog proljeća u svome vrtu ili na balkonu? To su zaista neprocjenjive žive slike koje svakoga raduju i uljepšavaju svakodnevicu, zar ne? Lukovice prvog proljetnog cvijeća sadimo obično u jesen odnosno u oktobru, kako bi mogle procvjetati u martu.

No, ako ste to zaboravili ili ako se u vama pojavila želja da imate u saksijama na svome balkonu ili u vrtu prekrasne cvjetove tulipana, nije još sve izgubljeno. U prodavnicama je moguće nabaviti lukovice za tulipane i ako zemlja nije zamrznuta, odnosno kad više neće vladati niske temperature, krenite u sadnju.

Pročitajte: Proljetne lukovice – Kako da ih pravilno posadite za najbolji rezultat

Ako tulipane sadite u vrt, bitno je znati da lukovice ne sadite u travu, nego u tlo koje je obrađeno – poželjno je da bude sipko i prethodno obrađeno te tretirano kompostom.

Osim dobro pripremljenog tla bitno je da su lukovice zdrave, neoštećene i bez mrlja, dovoljno velike te da ih pravilno posadite – uronite ih u iskopanu jamicu u zemlji prstima ili posebnom sadilicom za lukovice tako da im vrh bude oko 10 cm ispod nivoa tla. Zakopajte zemlju i po njoj stavite kompost.

Pročitajte: Kako saditi jesenje lukovice cvijeća

Ako se želite dodatno osigurati od glodara te olakšati vađenje i spremanje lukovica nakon cvatnje, zasadite tulipane u plastičnim posudama. Princip sadnje u saksijama na balkonu isti kao i za vrt, osim što bi bilo dobro na dno posude staviti drenažni sloj.  U ovoj varijanti neće vam smetati ni niske temperature jer cvijeće možete držati u zatvorenom prostoru.

Ako želite da vam tulipani traju što duže, nabavite različite vrste – rane, polurane i kasne, pa ćete tako uživati u njima sve do kraja juna, a možda i malo više. Ako su pak vaš izbor rezani tulipani, odnosno buketi, životim im produljite tako da ih svaki dan podrezujete, a u vodu dodajte dvije kašike šećera. Vodu mijenjate rezanom cvijeću svaki dan!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI