Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPočinje izvoz mesa iz BiH u Tursku

Počinje izvoz mesa iz BiH u Tursku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

SARAJEVO – Firma “Tareks”, koja djeluje u sklopu turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, u Tursku će transportovati 3.000 tona mesa, koje će biti izvezeno iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju.

Ovo je rekao Adem Tatli, direktor “Tareksa”, te dodao kako je ova firma, čija je glavna djelatnost stočarstvo, osnovana prije dvije sedmice u BiH.

“Naša firma će u Tursku vršiti izvoz 3.000 tona mesa”,  kazao je Tatli.

On je za agenciju Anadolija pojasnio da je Unija poljoprivrednih kreditnih zadruga povezana sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva Turske.

Istakao je da već ovog mjeseca planiraju početi s izvozom mesa, napominjući da će što prije završiti izvoz ugovorene kvote mesa u Tursku za 2019. godinu.

Dodao je da će ova firma, koja se trenutno bavi izvozom mesa, raditi i na drugim projektima u poljoprivrednom sektoru.

“Nećemo se baviti samo izvozom mesa u Tursku. U narednom periodu planiramo da poljoprivrednicima u BiH podijelimo krupnu stoku, ovdje obavimo klanje stoke i potom meso izvezemo u Tursku”, kazao je Tatli.

Istakao je da se projekat provodi u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Ziraat bankom.

“Krupnu stoku ćemo distribuirati poljoprivrednicima u BiH. Trenutni cilj nam je 15.000 grla. Ova krupna stoka neće biti izvezena samo u Tursku, nego možda i u Evropu”,  rekao je Tatli.

Na kraju je podsjetio da poljoprivredne kreditne zadruge imaju 1.700 filijala u ukupno 17 regija s budžetom od sedam milijardi eura, dok pod njihovim okriljem djeluje ukupno 14 firmi.

Zbog zastoja izvoza mesa u Tursku, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nedavno je donijelo odluku o interventnom otkupu tovne junadi.

Pomoćnik ministra Miroslav Bojić prije nekoliko dana rekao je da je do sada otkupljeno 1.500 grla, a da otkup traje do kraja januara.

“Oko 1.000 junadi otkupili su prerađivači mesa za domaću preradu, dok je oko 500 grla otkupljeno za izvoz”, rekao je Bojić Srni.

Bojić je ranije naveo da se za interventni otkup tovne junadi prijavilo 15 zainteresovanih otkupljivača sa cijele teritorije RS, te da je minimalna cijena 3,90 KM. On je izrazio zadovoljstvo odzivom za interventni otkup junadi minimalne težine 550 kilograma žive mase, navodeći da je oko 8.000 grla spremno za otkup.

Za ove namjene iz budžeta RS izdvojena su dva miliona KM.

Inače, ranijim sporazumom s Turskom bilo je dogovoreno da se u 2019. godini izveze 15.000 tona bikova, ali taj dokument nikada nije verifikovan u parlamentu BiH, te se nije ni ušlo u njegovu realizaciju.

Izvor: Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI