Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPoboljšate zdravlje kostiju sa ovim suvim voćem

Poboljšate zdravlje kostiju sa ovim suvim voćem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim postojećih terapija i lijekova za osteoporozu, suve šljive i grožđice smatraju se najučinkovitijim prirodnim lijekom kako u prevenciji tako i u liječenju gubitka koštane mase.

Različitim testovima ustanovljeno je kako je unos suvih šljiva povećao gustoću koštane mase, lakatne kosti i kralježnice u usporedbi s unosom suvih jabuka čime je dokazano kako unos suvih šljiva zaista jača kosti.

Sve voće i povrće ima pozitivan učinak na tijelo, ali po pitanju zdravlja kostiju suve šljive su izvanredna namirnica.

Pročitajte: Šljive i njihova korist u ljudskoj ishrani

Suve šljive za osteoporozu

Desetak suvih šljiva dnevno smanjuje rizik od osteoporoze i preloma kostiju, koji s godinama raste, posebno kod žena koje su izašle iz menopauze, pokazalo je istraživanje sprovedeno na sveučilištu u Floridi.

Tokom istraživanja ljekari su pratili zdravstveno stanje 100 ispitanica koje su izašle iz menopauze koje su bile podijeljene u dvije grupe. Prva grupa u kojoj je bilo 55 žena, godinu je dana jela oko 100 gr, ili desetak suvih šljiva dnevno, a u drugoj kontrolnoj grupi bilo je 45 žena koje su jele sušene jabuke. Sve žene uzimale su preporučene dnevne doze kalcijuma i vitamina D.

Analize su pokazale kako žene koje su konzumirale suve šljive imaju znatno bolju gustoću kostiju od onih u drugoj grupi. S obzirom na to da se tokom prvih pet godina nakon menopauze, gustoća kostiju značajno smanjuje što povećava rizik od preloma, ljekari preporučuju da suve šljive postanu dio svakodnevne ishrane.

Pročitajte: Evo zašto bi trebalo da jedete suve šljive svaki dan

Suve šljive se preporučuju svim ženama u menopauzi i prevenciji osteoporoze, zbog blagotvornog djelovanja na ubrzavanja apsorpcije minerala kalcijuma.
Takođe, ova namirnica sadrži i zdrave antioksidanse koji uništavaju štetne slobodne radikale u krvi.

Voćne kiseline i pet različitih vrsta šećera svrstavaju šljivu u sam vrh najzdravijeg voća. Dijetetska vlakna koja se nalaze u šljivama pomažu pri snižavanju holesterola u krvi, te štite srce i krvne sudove od nastanka velikog broja oboljenja. Iz narodne medicine poznato je da suva šljiva reguliše probavu i sprječava nastanak zatvora.

Osteoporoza i ishrana

Na stanje kostiju potrebno je misliti već u dvadesetim godinama. U ishranu je potrebno uvesti namirnice bogate kalcijumom – mlijeko, mliječne proizvode, zeleno lisnato povrće, plavu ribu, školjke, orašaste plodove, suve smokve, začine (peršun, biber, žalfiju…) i naravno – suve šljive.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI