Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPLAVI PATLIDŽAN - Zdravstvene prednosti ovog povrća

PLAVI PATLIDŽAN – Zdravstvene prednosti ovog povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plavi patlidžan smanjuje stres i poboljšava rad mozga. Kada se govori o zdravoj ishrani, neminovno je pomenuti plavi patlidžan.

Ovo povrće ima nisku kaloričnu vrijednost, ali je prepuno vitamina i minerala koji snižavaju loš holesterol, poboljšavaju probavu i smanjuju stres.

Plavi patlidžan možete iskoristiti na mnogo načina, a koristi po vaše zdravlje će biti mnogostruke.

Gubljenje težine

Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je namjenjena gubitku kilograma. Sunđerasta tekstura ovog povrća olakšava ove njegove karakteristike, pa se stoga ono može konzumirati u svom prirodnom obliku, što se i preporučuje kad god je to moguće.

Srce

Iz sličnih razloga kao i kod eliminacije kilograma, plavi patlidžan je odličan i za naše srce, jer on aktivno radi na poboljšanju zdravlja cijelog organizma. Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da on može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja zidova arterija i opuštanju krvnih sudova.

Mozak

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Zatvor

Osobe koje proživljavaju hroničnu ostipaciju stomaka mogu osjetiti izuzetne benefite od upotrebe plavog patlidžana u svakodnevnoj ishrani.

Vlakna koja ima ova biljka podstiču pražnjenje crijeva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od otrova. Plavi patlidžan dodatno pruža pomoć u tretiranju hemoroida i kolitisa.

Kalorijski unos

Iako možda niste pobornik brojanja kalorija, mora se priznati da su one mnogo važne, jer sve namirnice imaju različit broj kalorija u sebi. Ovo povrće svrstava se u prave rekordere kada je reč o kalorijskom sastavu, jer je nevjerovatno da je toliko mnogo hranljivih materija zbijeno u tako malo kalorija.

Jedna šolja plavog patlidžana ima svega 35 kalorija, što je zapanjujuće mali broj u odnosu na druge vrste povrća.

Prevencija raka

Istraživanja u Japanu pokazuju da sok plavog patlidžana može da smanji rizik od raka jer ovo povrće sadrži tripsin, koji je inhibitor proteaze, a smatra se komponentom koja pomaže pri neutralizaciji ćelija koje izazivaju rak.

Izvor: espreso.rs

PROČITAJTE:

Sečuanski biber – Čisti crijeva, podstiče mršavljenje, uništava bakterije

Kupine pomažu kod alergija i dijabetesa

Sjajni načini da iskoristite svježi bosiljak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI