Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlamenjača zelene salate - Simptomi i zaštita!

Plamenjača zelene salate – Simptomi i zaštita!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača (Bremia lactucae) napda salatu, envidiju i radič. Ove biljke osjetljive su u svim razvojnim stadijumima.

Tek razvijeni kotiledoni mogu biti napadnuti. Zbog napda venu tek iznikle biljke. Biljke koje već počinju formirati glavicu, vrlo su rijetko jako napadnute. Oštećenja su različite veličine, uglata oblika, jer su omeđene jačim žilama lista.

Ta su mjesta u početku svijetlo zelena do žuta. Na starijim listovima, oštećenja postaju hlorotična, zatim potamne ili tkivo lista postaje tanje, suvo i prozirno.

Na listovima se javlja nekoliko vrsta simptoma, koje možemo rasporediti u nekoliko gurpa:

  1. tipične lezije sa sporulacijom na dodnjoj strani lista
  2. difuzne lezije vidljive sa obe strane lista
  3. široke lezije
  4. male uglate negkotkse povrede
  5. povrede sa sporulacijom na licu i naličju lista

Različiti simptomi javljaju se zbog različite osjetljivosti pojedinih vrsta i sorata, kao i zbog razlika u klimatskim uslovima u doba pojave i šrenja bolesti.

ZAŠTITA

Selekcija na otpornost u ovog parazita nije dala potpuni uspjeh, jer je nemoguće uzgojiti takav hibrid koji bi bio otporan prema borijnim prototipovima ove gljive.

Praktične mjere suzbijanja svode se na plodored, sterilizaciju tla i uklanjanjem zaraženih biljnih ostataka. Zaraženi biljni ostaci ne smiju se ostaviti u plasteniku ili stakleniku niti zaoravati, jer se preko njih prenosi zaraza.

Pored ovih mjera često je potrebana i hemijska zaštita. Može se upotrijebiti fungicid na bazi FOSETIL-ALUMINIJUMA (BEVIJET 80 WP). Tretirati preventivno ili po pojavi prvih simptoma.

Zaštita salate eko pripravcima

Preventivna tretiranja treba obavljati od presađivanja do pojave 11 ili 13 listova što zavisi od uslova proizvodnje. Dobri rezultati u zaštiti salate se postižu korištenjem preparata od mlijeka joda. U 9l vode ulije se 1l mlijeka i doda 5% otopina joda u količini od 10 do 12 kapi, ne više. Veoma dobro se pokazala i otopina bijelog luka.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako protiv najčešćih bolesti zelene salate

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI