Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePIMENT – Da li ste probali ovaj specifičan začin i znate li...

PIMENT – Da li ste probali ovaj specifičan začin i znate li koji su njegovi benefiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jeste li ikad u svojim jelima koristili začin koji se zove piment? Mi vam danas otkrivamo sve što treba da znate o ovom začinu prije nego se odlučite da ga probate.

Piment je veoma rasprostranjen začin širom svijeta, a poznat je i pod nazivima jamajčanski biber i allspice. Najviše se koristi u jelima meksičke i centralnoameričke kuhinje.

Stablo pimenta vodi poreklo iz kišnih šuma Centralne Amerike i sa Karipskih ostrva, a latinski naziv mu je pimenta dioica iz porodice myrtaceae. Bobice pimenta se beru dok su potpuno zelene, a potom se na suncu suše da bi dobile izgled najsličniji zrnu bibera.

Ljekovita svojstva pimenta

Za piment se duže vrijeme vjeruje da posjeduje ljekovita svojstva posebno kad je u pitanju probava i to zbog komponente eugenol koja ne samo da mu daje prepoznatljivu aromu već i olakšava probleme sa probavom kao što su proliv, mučnina i povraćanje. Isto tako piment može pomoći ukoliko imate problema sa gasovima. Ovaj specifični začin djeluje relaksirajuće kad su u pitanju grčevi u stomaku što olakšava bolove i pospješuje probavu.

Piment sadrži antioksidante koji se veoma uspiješno bore protiv slobodnih radikala, poznatih uzročnika mnogih bolesti, a tradicionalno se koristi u mnogim zemljama kao lijek protiv gljivičnih infekcija.

Moguće sredstvo protiv bolova

Komponente koje se nalaze u pimentu mogu djelovati kao anestetik da umrtve bolno mjesto. Biljne hemikalije tanini koje sadrži dokazano olakšavaju bolove uzrokovane artritisom i bolnim mišićima. U tim slučajevima je posebno efektan ukoliko se koristi u obliku obloga ili ljekovitih kupki.

Pomaže u čuvanju namirnica

Piment može ubiti mikrobe u hrani koji izazivaju razne bolesti i zato ga možemo koristiti za čuvanje namirnica. Istraživanje koje je sprovedeno 2009. godine pokazalo je antimikrobna svojstva ovog začina. Piment, cimet i karanfilčić grade ulja koja se bore protiv bakterije salmonele, ešerihije koli i listerije. Istraživanja su pokazala da ulja sva tri začina efektno deluju protiv ovih patogena koji se rađaju u hrani. U dodatku ovom istraživanju se kaže i da ulja iz pimenta mogu spriečitij kontaminaciju hrane ovim bakterijama.

Kupovina i čuvanje

Isto kao i kod bibera preporučuje se kupovina pimenta u zrnu, nikako u prahu jer u tom slučaju postoji mogućnost dodavanja raznih drugih mešavina za pojačavanje ukusa i arome.

Piment u zrnu čuvajte na sobnoj temperaturi, a onaj mljeveni u frižideru i to u hermetički zatvorenim posudicama da eterična ulja ne ispare i ne izgubi prepoznatljivu aromu.

Upotreba u kulinarstvu

Piment je veoma čest začin u karipskoj kuhinji i jedan je od dva glavna sastojka popularnog jamajčanskog jerk začina koji se koristi za mariniranje piletine, ribe i ostalog mesa.

Često se koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao začin za pileći kari i rižu, a možete ga dodavati u supe, roštiljske soseve, za kiseljenje povrća i u kari mješavine začina.

U karipskim zelmljama njegovu aromu prepoznaćete i u mnogim koktelima i napicima.

Jedna od dobrobiti ovog začina je što se može koristiti za ublažavanje neugodnih mirisa u domu.

Mjere predostrožnosti

Piment može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod hipersenzitivnih ljudi. Konzumiranje jela sa popriličnom količinom ovog začina može izazvati iritaciju gastrointestinalnog trakta, centralnog nervnog sistema i napadaje, ako se uzmu toksične doze.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Ljekoviti začin koji uspješno uklanja zubobolju za kratko vrijeme

Šafran – Kako da uzgojite kod kuće najskuplji začin na svijetu

Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI