Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePet najboljih načina sušenja cvijeća za dugotrajan kućni ukras!

Pet najboljih načina sušenja cvijeća za dugotrajan kućni ukras!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izaberite cvijeće u jutarnjim satima kada je ‘najživahnije’. Kako biste ga isušili na najbolji mogući način koristite ove stručne tehnike.

Uz pomoć mikrovalne

Isušite cvijeće za samo nekoliko minuta pomoću mikrovalne. Izaberite cvijeće koje ćete sušiti. Svaki cvijet zasebno stavljajte u zdjelu (predviđenu za mikrovalnu) te prekrijete s oko četiri šalice pijeska za mačke. Držite u mikrovalnoj na najvišoj temperaturi oko dvije do tri minute. Kada se pijesak ohladi, odvojite cvijet i nježno ga očistite od viška pijeska.

Ako želite da vam suho cvijeće izgleda kao da ste ga donijeli iz vrta, pokušajte koristiti silika-gel. Tvar koja se može pronaći u zanatskim dućanima najbolje djeluje na cvijeće poput cinije ili ruža. Polegnite cvijeće u veći spremnik ispunjen silika-gelom. U nekoliko dana do tjedan, lagano oslobodite očuvano cvijeće koje je sačuvalo jarke boje.

Prešanje

Sušenje na zraku

‘Lijeni’ način

Sušene cvijeća u vazi ne zahtijeva napor. Trebate samo staviti stabljike cvijeća u nekoliko centimetara vode i zaboraviti na njih. Nakon što sva voda ispari, cvijeće treba biti uspravno i živahno, ali suho. Hortenzije su dobar izbor za ovu metodu, jer bi se cvijeće osjetljivijih stabljika moglo presaviti. Jednostavno vazu korsitite kao stolni ukras ili uklonite cvijeće, vežite ga vrpcom i objesite na zid.

Izvor: net.hr

PROČITAJTE:

Cvijeće koje cvjeta zimi

Kada se cvijeće unosi u kuću – 5 pravila njege i zaštite od hladnoće

Najljepše jesenje cvijeće za baštu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI