Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPčele su proglašene najvažnijim bićima na planeti

Pčele su proglašene najvažnijim bićima na planeti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji!
Kako su naveli, 70% svjetske poljoprivrede ovisi isključivo o pčelama, a polinacija, ili oprašivanje – možda i najvažnija funkcija pčela – omogućuje biljkama da se razmnožavaju.
Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.
Također, otkriveno je da je studija koju je provelo nekoliko univerziteta otkrila da su pčele jedina živa bića koje ne nosi nikakvu vrstu patogena – ni funguse, ni viruse, ni bakterije.
Nažalost, odlučeno je ovo u trenutku kada doznajemo da pčela na planeti ima sve manje. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90% populacije pčela u proteklih nekoliko godina…
Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolirana upotreba pesticida, nedostatak cvijeća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtijevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, počnu koristiti prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu pomno pratiti.
Greenpeace se također oglasio i kaže kako pčele možemo zaštititi tako što bismo trebali zabraniti sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), te očuvati divlja staništa i obnoviti ekološku poljoprivredu – ovo podrazumijeva izbjegavati gigantske farme na kojima se, iz godine u godinu, sadi ista biljka, što je veliki problem za insekte.
Uz pomoć prirodnih kompostnih sistema obnoviće se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiti gubitak zemlje od vjetra i erozije vode.
Podsjetimo i još na slavnu rečenicu koju je navodno izrekao Albert Einstein: “Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.”
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI