Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPav pav Indijanska banana - Uspijeva i kod nas

Pav pav Indijanska banana – Uspijeva i kod nas

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Indijanska banana, asimina triloba, ili pav pav, potiče porijeklom je iz sjeverne Amerike, listopadni je grm i može da naraste do 10 m.

Cvjeta u proljeće. Cvjetovi su crvene, ljubičaste ili bordo boje. Karakteristično je za nju da cvjetovi nemaju miris, već neprijatno mirišu. Plodovi su težine do ½ kg, ali obično lakši. Unutar ploda se nalazi nekoliko tamnih sjemenki.

U  početnoj fazi razvoja su zelene boje, a sazrijevanjem postaju žute ili smeđe. Plodovi su ukusni, a ukus se može uporediti sa drugim voćem, kao što je ananans, mango, banana, avokado i sl.

Poznato je da je otporana na niske zimske temperature (do -30 °C), ali u prvim godinama preporučljivo da se pred zimu osigura adekvatnim agrotekstilom, malčom, lišćem, slamom.

Uspijeva i na našim prostorima. Za uzgoj indijanske banane odaberite mjesto sa vlažnom zemljom, koja se dobro cijedi. Pav pav biljka može da raste i na alkalnom zemljištu.

Sjemena možete posaditi direktno u zemlju nakon stratifikacije (ili, ako živite na mjestu sa hladnijom klimom, zasadite ih u saksije ili zemlju pre zime, i priroda će sama obaviti stratifikaciju), ili ih možete posaditi u saksije. Trebaće vam prilično duboke saksije, zbog dugačkog korijena pav pav biljke. Ako ste ih stavili u saksije, možete ih prebaciti u zemlju, ali ako ste ih posadili direktno u zemlju… zaboravite na presađivanje!

Pav Pav plod je najbolje jesti svjež, kada je potpuno zreo. Kada se presječe, unutrašnjost je žuta ili bijela. Veoma je hranjiva indijanska banana. Pogodna je i kao dječija hrana, za pravljenje voćnih salata, sladoleda, voćnih jogurta i poslastica. Što se tiče čuvanja, zreli plodovi se mogu čuvati par dana na sobnoj temperaturi i nekoliko dana duže u frižideru.

Najbolje je indijsku bananu gajiti u dvorištu jer u prodavnicama ćete je teško naći jer ne može dugo da stoji, 3 do 5 dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI