Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOvo su voćne vrste koje možete uspješno gajiti zajedno sa orahom!

Ovo su voćne vrste koje možete uspješno gajiti zajedno sa orahom!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje kajsije i nekih drugih voćnih vrsta kao međukltura u mladom zasadu oraha je poželjno i preporučuje se onda kada su odgovarajući klimatski i zemljišni uslovi.

ZAŠTO SE OPREDJELJUJEMO ZA KAJSIJU

Prvo zato što se kajsija može uspješno gajiti u mladom zasadu oraha 10-15 godina (zavisno od razmaka sadnje oraha), što kajsija brzo počinje da rađa i naročito zato što je vrlo traženo i jako deficitarno voće.

Kajsija je deficitarno voće zbog česte pojave apopleksije. Npr. kada se u desetoj godini života oko 30% sabala u zasadu kajsije osuši zbog apopleksije, a to je vrlo čest slučaj u kontinentalnoj zoni, proizvođač ne zna šta da radi sa ostatkom voćnjaka. Zato se teško odlučuje za podizanje zasada kajsije.

Zašto se suše KAJSIJE?

Podizanjem plantaža oraha kajsija dobija novu šansu. Zemljište se zbog oraha ionako mora obrađivati, pa su dodatna ulaganja za gajenje kajsije mala.

Štete od apopleksije u ovom slučaju su manje jer se kajsija gusto sadi, a poslije 12-13 godina ionako krči iz zasada oraha. Zato na terenima koji odgovaraju za gajenje kajsije treba u mladom zasadu oraha preventivno saditi kajsiju kao međukulturu. Preporučuje se da se na dzenariku prvu kalemi šljiva, a na nju, na visini 80-120 cm kajsija.

Dženarika – odlična podloga za kalemljenje šljive i kajsije

Za normalne terene treba uzeri sadnice kod kojih je kajsija kalemljena na oko 80 cm, a za manje depresije sadnice kod kojih je kalemljenje vršeno na većoj visini. U veće depresije kajsiju ne treba saditi.

Osim kajsije kao međukulture u zasadu oraha mogu se gajiti:

  • Breskva
  • Višnja
  • Šljiva
  • Lijeska
  • Jagoda
  • Ribizla
  • Malina

Orah se dosta gaji i po vinogradima. Vinova loza je u ovom slučaju glavna kultura.  Kada se iskrči vinova loza osaju stabla oraha.

U zasadu oraha umjesto gajenja voćaka mogu se prvih 5-6 godina gajiti pojedine povrtaske biljke kao podkulture ( sve povrtarske leguminoze, salata, spanać, luk, industrijska paprika.).

RASPORED SADNJE ORAHA I LIJESKE

Izvor: www.agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI