Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOvo morate znati od uzgoju jagoda mjesečarki

Ovo morate znati od uzgoju jagoda mjesečarki

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagode mjesečarke su voće koje može da se sadi u jesen i proljeće, daju plodove nekoliko puta tokom godine. Mogu se gajiti u plastenicima, baštama i saksijama. Uz odgovarajiću njegu, zalivanje, đubrenje i redovno uklanjanje stolona, mjesečarke donose rod tokom cijelog ljeta i jeseni.

Šta je potrebno za sadnju mjesečarki?

Za sadnju mjesečarki neophodno je prvenstveno dobro pripremiti zemljište. To podrazumijeva zaoravanje stajnjaka, brnanje ili frezanje, zavisno o tipu zemljišta i količini vlage, ili korištenje sjetvospremača. Unos stajnjaka zaoravanjem je neophodan jer se tako obogaćuje zemljište hranljivim materijama i njegovim sagorijevanjem povećava se količina humusa.

Zatim je potrebno nabaviti sadnice jagoda. Mogu da se nabave kod ljudi koji imaju jagode, kod proizvođača jagoda i u poljoprivrednim apotekama. Cijena sadnice mjesečarke kreće se od 0,5KM po komadu sadnice kod individualnih proizvođača, 0.7 KM/kom kod uzgajivača jagoda ali te sadnice se uzgojene na sterilnim podlogama te su smanjeni rizici od pojave boslesti, i u poljoprivrednim apotekama gdje se cijena kreće i do 1.5KM/kom zavisno od distributera.
Jagoda zahtijeva mnogo vode i potrebno joj je kontinuirano zalijevanje. Preporuka agronoma je da se obezbijedi sistem navodnjavanja kap po kap. Takav sistem na početku zahtijeva određena novčana ulaganja ali se kasnije otplati kroz dobar prinos i kvalitetan plod te smanjenom potrebom za fizičkim radom.

Pročitajte: Jagode penjačice: Narastu do visine čovjeka i vrlo su rodne

Sledeća stavka je da se izabere da li će se jagoda uzgajati na foliji ili bez folije.

Uzgajanje bez folije zahtijeva dosta okopavanja i korištenja malča, najčešće slame. Ako se ne koristi malč plodovi koji imaju direktan kontakt sa zemljištem brzo trule i propadaju. Velika je prednost korištenja folije. Folija štiti sdnice od izbijanja korova a plodove od truljenja i propadanja.

Kako zasaditi jagode?

Prije nego što se počne sa sadnjom neophodno je adekvatno pripremiti zemljište. Na parceli se odredi koju površinu želimo zasaditi. Tu se napravi uzvišenje od zemlje ili gredica koja će održati jagode na uzdignutijem nivou. Tokom zalijevanja zemljište se spušta i jagode mogu da ostanu u udubinama ako se ne napravi gredica.

Kada se napravi gredica, ona se zalijeva postepeno naredna 24 sata da bi se vlaga spustila postepeno u niže slojeve. Ako se naglo gredica zalije vodom to može uzrokovati njena oštećenja te da se zemljište raznese. Postepenim natapanjem ostaje oblik gredice isti a slojevi se jednako natope.Nakon što se gredica dobro natopi, polažu se crijeva za navodnjavanje prije postavljanja folije. Polažu se dva reda crijeva tako da sadnice dolaze sa unutraašnje strane crijeva.

Pročitajte: Kako pripremiti sadnice jagode za sadnju da bi kasnije davale puno zdravih plodova?

Sljedeći korak je postavljanje folije. Folija se prostire po gredici i crijevima. Dobro se zategne, bočni i čeoni krajevi folije se zagrnu zemljom da se spriječi podizanje.

Kada se završi sa postavljanjem folije obavlja se sadnja jagoda. Jagode se postavljaju u već izrezane rupe na foliji. Iskopa se rupa na gredici kroz rupu na foliji i stavlja se sadnica sa zemljom u kojoj je bila u kontejneru.

Nakon završene sadnje, jagode je potrebno redovno zalijevati i uklanjati stolone da se snaga preusmjeri na plod.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI