Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKrečenje voća - Recept za smješu koja će zaštititi stabla

Krečenje voća – Recept za smješu koja će zaštititi stabla

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krečenje stabala voća je način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala voća koja su osetljiva na temperaturne promjene tokom zimskog perioda.

Zašto se kreče stabla?

Krečenje stabala voćki sprječava pucanje i cijepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tokom dana. Bijela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svjetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se krečenjem stabla smanjuje naglo zagrijavanje kore biljke ujutru i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne proljećne mrazove, koji se očekuju i ove godine.

To je posebno važno za koštičavo voće (kajsije, šljive, breskve, višnje) koje je posebno osjetljivo na pucanje i ukoliko se ne okreči ima znatno manje šanse da opstane.

Krečenje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti ožegotine, a štiti ga i od različitih glodara, kao što su miševi i zečevi, koji tokom zime mogu oštetiti koru stabla.

Pročitajte: Krečenje voćnjaka, ZAŠTO?

Premaz za krečenje stabala – recept

U pripremi smeša za krečenje stabala, može se koristiti gašeni ili negašeni kreč (uglavnom se preporučuje gašeni). Takođe, pored osnovnih sastojaka, u smjesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste prije toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.

Napominje se da količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koje planirate da krečite, ali je bitno da razmera sastojaka ostane ista.

Smeša za krečenje voća – sa gašenim krečom

Sastojci:

  • 5kg gašenog kreča – u obliku testa ili prah kreč
  • 500 g kuhinjske soli
  • 0.5 kg sumpora u prahu
  • 8-10 l vode
  • 100 g plavog kamena kristala

Priprema:

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Izmiješajte drvenom varjačom, pa postepeno dodajte vodu uz blago miješanje. Pomiješajte sve sastojke da se lijepo sjedine i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća ljepljivost smješe. Prije upotrebe smješe potrebno je procijediti par puta.

Pročitajte: Spriječite ispiranje kreča sa stabala: Kako produžiti trajanje zaštite u vašem voćnjaku?

Kako napraviti kreč za krečenje – recept sa negašenim krečom

Sastojci:

Priprema:

Prvo treba zagasiti kreč i ostaviti ga da odstoji nekoliko dana. Nakon toga u njega dodajte kuhinjsku so i sumpor i dobro ih izmiješati. U smjesu dodajte vodu u onoj količini da gustina smjese bude malo gušća od mlijeka. Ukoliko krečite uz pomoć prskalice, neophodno je dodatno razrediti smjesu. Ostaviti da odstoji najmanje dva dana prije premazivanja kako bi bolje prijanjala na koru, procijediti prije upotrebe.

Gašeni kreč koristi se za obradu zidova, kao i za premazivanje stabala voćki. U pitanju je bijeli prah koji se dobija miješanjem kreča sa vodom. Prodaje se kao građevinski materijal.

Vrijeme za krečenje voća

Premazivanje stabala se radi tokom jeseni i zime, preporuka je 2 do 3 puta – isključivo kada su temperature iznad 0 stepeni Celzijusa, i po mogućstvu kada je sunčan dan, kako bi se smješa dobro osušila (u suprotnom, krečna opna će se zalediti i odvojiti od drveta). Najbolje vrijeme za krečenje je kraj novembra i početak decembra kako bi voćke bile svježe okrečene prije niskih temperatura.

Koristite deblju farbarsku četku ili valjak za krečenje, a farbu nanosite od vrha stabla ka dole zbog slivanja kreča. Bitno je popuniti sve pukotine na kori. Kod starijih voćki kreči se samo stablo, dok se kod mlađih preporučuje krečenje cijelog stabla i dijela odakle ramene grane polaze iz debla.

Izvornova.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI