Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOvo je šest namirnica koje hrane vaš mozak

Ovo je šest namirnica koje hrane vaš mozak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ove namirnice bogate su antioksidansima, koji vas štite i od bolesti.

Postoji niz načina pomoću kojih možemo da podržimo zdravlje mozga kao što su fizička aktivnost i mentalna stimulacija. Međutim, ono što je izuzetno važno je hrana koju konzumiramo.

Donosimo vam spisak od šest namirnica na kojima će vam vaš mozak biti zahvalan.

Orah

Zdravstvena dobrobit oraha je dokazana mnogim istraživanjima. Količina omega-3 masnih kiselina i antioksidanasa mu daje veliku važnost u prevenciji bolesti. Male količine, jedan dlan pun oraha je dovoljno omega-3 masnih kiselina za cijeli dan. U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, prije svega zbog velikog sadržaja omega – 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa.

Žumance

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Višak natrijuma možda nije najbolji za naše tijelo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju.Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.

Pročitajte: Istraživanje otkriva da ova količina kafe može biti štetna za mozak

Borovnice

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Ovo ukusno voće preporučuje se i u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, za regulaciju šećera i masnoća, kod bolesti urinarnog trakta, raka. Borovnice podstiču cirkulaciju kapilara u mozgu, obezbjeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i liječi simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.

Crna čokolada

Ključni element čokolade je kakao, što ga je više, to je čokolada vrijednija. Kakao zrna koja se nalaze u crnoj čokoladi sadrži flavonoide koji opuštaju krvne sudove i sprječavaju da izgube elastičnost, odnosno omogućavaju dotok krvi u mozak. Elastični krvni sudovi onemogućavaju stvaranje ateroskleroze, bolest velikih i srednjih mišićnih arterija i povišeni krvi pritisak, čak drže i dijabetes pod kontrolom. Flavanoidi stimulišu moždanu aktivnost i niz neuroloških procesa u regijama mozga zaduženih za učenje i pamćenje. Za flavonoide se smatra da sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Pročitajte: SAVJET LJEKARA: MED ČINI MOZAK SREĆNIM, A EVO I KAKO

Mača

Mača čaj sadrži 15 puta više antioksidanata nego neke namirnice – borovnice ili nar. Veoma je bogat vitaminom C, A, vlaknima i gvožđem. Veoma je dobar u borbi protiv bakterija, virusa i gljivičnih oboljenja. Antioskidanti štite ćelije od slobodnih radikala, a mača sadrži katehine koji smanjuju upale u organizmu i obnavljaju ćelije. Jedan od mnogobrojnih benefita je i taj da mača čaj umiruje i veoma je dobar u borbi protiv stresa, a u isto vrijeme povećava pažnju i održava nas budnim.

Sjemenke bundeve

Konzumiranje sjemenki bundeve kao jednog od odličnih načina da organizam snabdijete neophodnim hranljivim materijama koje ne možete naći u izobilju u drugim namirnicama.S druge strane, ove ukusne sjemenke sadrže i određene prirodne supstance koje pomažu u liječenju određenih poremećaja i oboljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI