Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOve sedmice povoljni uslovi za poljoprivredne radove

Ove sedmice povoljni uslovi za poljoprivredne radove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​BIJELJINA – Agrometeorološke prilike ove sedmice će odgovarati izvođenju predviđenih poljoprivrednih radova na otvorenom, jer će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti sunčano i ugodno toplo vrijeme uz promjenljivu oblačnost.

Osvježenje sa padavinama koje je došlo tokom ove sedmice optimalno će uticati na sve poljoprivredne kulture, naročito na fazu dozrijevanja, saopšteno je u sedmičnom agrometeorološkom biltenu.

Nepovoljni vremenski uslovi iz prethodnog perioda, visoka temperatura i nedostatak vlage ostaviće manje ili veće posljedice na prinos i kvalitet roda.

Pročitajte: Uložena gotovo 43 miliona KM – Najviše površina pod sistemom za navodnjavanje u Semberiji

U prethodnom periodu toplo i suvo vrijeme povoljno je uticalo na aktivnost insekata.

Kod jabuke su registrovana položena jaja treće generacije jabukinog smotavca, a kod kruške svi razvojni stadijumi obične kruškine buve.

U zasadima vinove loze uočena su položena jaja pepeljastog grožđanog moljca.

Kod kukuruza su prisutni kukuruzni plamenac i pamukova sovica. Na većini parcela pod kukuruzom prisutni su simptomi mjehuraste gari. Duži period suše dovodi do zaostajanja u porastu klipa, a pojavom kišnog perioda naglo se aktivira rast klipa. Ako na klipu postoje oštećenja od grada ili insekata šteta je veća.

Izvorsrna
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI