Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOtkriven virus koji ljude čini glupljim

Otkriven virus koji ljude čini glupljim

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Virus koji inficira ljudski mozak i čini osobu “glupljom” je otkriven, tvrde istraživači iz SAD.

Virus koji inficira alge nikada ranije nije primjećen kod zdravih ljudi, ali su naučnici otkrili da on može uticati na kognitivne funkcije, uključujući vizuelno procesiranje i svijest o prostoru, piše Independent.

Istraživači sa Džon Hopkins medicinske škole Univerziteta Nebraska došli su do ovog otkrića kada su sprovodili nepovezanu studiju u vezi sa mikrobima grla.

Iznenađujuće, oni su otkrili da se DNK u grlima zdravih osoba poklapao sa DNK virusa koji inficira zelene alge.

Dr Robert Jolken, virolog koji je predvodio originalnu studiju, ovom prilikom je izjavio: “Ovo je upečatljiv primjer koji nam pokazuje da mikroorganizmi koje nosimo u nama mogu uticati na ponašanje i kognitivne sposobnosti. Mnoge fiziološke razlike enkodirane su u setu gena koje nasljeđujemo od roditelja. Međutim, neke od ovih različitosti su dodatno izražene brojnim mikroorganizmima koje nosimo u sebi i koji vrše interakciju sa našim genima.”

Od 90 učesnika studije, 40 je bilo pozitivno na ovaj virus. Osobe sa virusom imale su lošije rezultate na testovima dizajniranim da mjere brzinu i preciznost vizuelnog procesiranja.

Ljudska tijela sadrže trilione bakterija, virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali nalazi ovog otkrića ukazuju da postoje pojedini mikrobi koji mogu da utiču na kognitivne sposobnosti, dok su zaražene osobe zdrave, prenosi Cafe.ba.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI