Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaOrganski uzgoj starih sorti povrća u korovu

Organski uzgoj starih sorti povrća u korovu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U gradiškim selima sve se više uzgajaju autohtone sorte povrća i to zajedno sa korovom

 U vrijeme kada su godine ekstremne u meteorološkom smislu, bilo da se radi o sušnim ili  kišnim razdobljima ili nepredvidivim olujama, maglama usred avgusta ili najezdi bolesti i štetočina, mještani sela pored Gradiške pronašli su adekvatan odgovor. Vratili su se prirodi i uzgoju starih, autohtonih i otpornih sorti povrća. Promijenili su i navike uzgoja, tako da okopavanja i nisu baš nužna, pa je poželjnije i bolje gajiti paprike, krastavce, tikvice ili paradajz u korovu, koji ih štiti od žega i sunca. Neobično, ali realno i stvarno.

Sedamdesetšestogodišnja  Ljubica Peulić iz Bok Jankovca kaže da već sedam decenija uzgaja stari domaći paradajz. Niti ga tretira pesticidima, niti ga plamenjača napada.

-Bila sam bosonoga djevojčica kad je moja baka sijala rasadu ovoga paradajza. Kasnije je nastavila moja majka, pa ja, i evo  ista sorta stigla je i do moje praunučadi. Rasadu sam podijelila i komšijama, i svi su zadovoljni. Paradajz je zdrav, sočan, krupan i lijepo miriše. Ukusan je što je najvažnije, priča Ljubica.

Ljubica Peulić

Njen komšija Josip Barišić uzgaja sličnu sortu, takođe rodnu i otpornu na bolesti. Njegova priča je drugačija i seže u četrdesete godine prošloga vijeka.

-Nakon onoga rata, nešto prije 1950. godine, kada se teško preživljavalo, stručnjaci instituta iz Zagreba podijelili su mještanima ovoga kraja sjeme kvalitetnog paradajza. Jedino su tražili da održavamo sortu i da uvijek ostavljamo i dijelimo dalje sjeme. Evo ga i dan-danas, moj paradajz je uvijek prvi zreo i odličan je i za jelo i za pasiranje, kaže Barišić.

Josip Barišić

Marija uzgaja povrće u travi

Samo kilometar dalje od Josipa i babe Ljubice, na zanimljiv način povrće uzgaja Marija Vujanić. Zanimljivo je da je Marija mnogo tajni u proizvodnji povrća naučila upravo od majke Ljubice, ali mnogo toga je otkrila i sama.

-Evo ja eksperimentišem. Jedne paprike redovno okopavam i zalijevam, druge držim u travi. Ove u korovu su zdrave, rodne i jedre. Redovno ih prodajem na gradiškoj pijaci,koristim ih za ishranu u mom domaćinstvu, te za spravljanje zimnice. Korov nije uvijek štetan, ali u kontrolisanoj mjeri, kaže Marija Vujanić.

Marija Vujanić

Sve troje povrtlara iz Bok Jankovca kažu da je i tajna u navodnjavanju. Uglavnom koriste kišnicu ili vodu iz obližnjih jama iz kojih je kopana zemlja za pravljenje cigle. Voda je prilično topla i ne stvara temperaturne šokove kod biljaka.

-Spojili smo ugodno sa korisnim, zabacim štapove i pecam ribu dok navodnjavam. Obično se vraćam kući sa ulovljenom babuškom ili štukom, te sa kvalitetnim paradajzom, krompirom i paprikom. I obavezno uz put stanem i komšinicama dam po koji paradajz, hvali se Josip Barišić, uz  Ljubicu i Mariju najveći zaljubljenik u autohtone sorte povrća u ovom kraju naše zemlje.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI