Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiOno što su vas učili ne važi: Previše mlijeka može da vam...

Ono što su vas učili ne važi: Previše mlijeka može da vam škodi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Generacije su govorile o prednostima svakodnevnog pijenja mlijeka. Čaša mlijeka sadrži visoku količinu kalcijuma, hranjive stvari povezane s jačanjem kostiju i mišića. Zbog toga se mlijeko nalazi u gotovo svakom domaćinstvu. Međutim, postoji i teorija prema kojoj previše mlijeka može da učini kosti lomljivima.

Mlijeko je zdravo i hranjivo, ali ako ga pijete previše, to ne garantuje bolje zdravlje. Pretjerani unos bilo čega je štetan, a odnosi se i na mlijeko.

Prema jednom švedskom istraživanju, previše mlijeka može biti povezano sa smrtnošću i povećanim rizikom od preloma. Za istraživače, previše mlijeka znači tri ili više čaša dnevno. Rezultati studije bili su još više uznemirujući za žene.

U slučaju pripadnica ljepšeg pola, utvrđeno je da konzumiranje tri ili više čaša mlijeka u danu može da udvostruči rizik od smrti u poređenju s onima koji su samo popili manje od jedne čaše dnevno. Muškarci nisu pogođeni na isti način kao žene, ali to i kod njih može da poveća stopu smrtnosti.

Konzumacija previše mlijeka može da dovede do vidljivih nuspojava. To su umor, akne, nadutost i druge probavne tegobe.

Rezultati studije su alarmantni, ali to ne znači da morate potpuno da izbjegavate ovaj napitak. Osim kalcijuma, mlijeko sadrži i druge esencijalne hranjive sastojke poput vitamina D, vitamina B 12 i proteina.

Postoji nekoliko studija koje sugeriršu da svakodnevno pijenje mlijeka može da smanji rizik od razvoja hroničnih bolesti. Sve što treba je da ga konzumirate umjereno. Čaša mlijeka na dan idealan je izbor.

Izvor: b92

PROČITAJTE:

Negro bombone i mlijeko – Domaći sirup za grlobolju!

Napravite kiselo mlijeko: Biće toliko čvrsto da ćete moći da ga siječete nožem!

Da li je zdravo piti sirovo mlijeko?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI