Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoOgraničeni podsticaji guše razvoj mljekarstva

Ograničeni podsticaji guše razvoj mljekarstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA, PRIJEDOR – Uvođenje limita na podsticaje za mlijeko može nanijeti nesagledivu štetu i zaustaviti širenje farmi, upozoravaju najveći proizvođači u Republici Srpskoj.

Jusuf Arifagić, direktor “Arifagić investmenta” iz Prijedora, kaže kako proizvodnja preko 1,4 miliona litara mlijeka nije premirana, a da je dosta proizvođača koji su planirali da idu preko tih količina.

Ova mjera resornog ministarstva će ih, prema njegovoj ocjeni, spriječiti u daljem razvoju i širenju.

Dodao je da je ovaj limit njega prisilio da svoju proizvodnju od 2,6 miliona litara mlijeka smanji za skoro milion litara.

Naveo je da put budućnosti vodi upravo preko farmi koje će proizvoditi milione litara mlijeka.

“Ne možemo parirati Evropi s našim malim farmama od tri, pet ili deset krava i toga bi konačno svi trebalo da budu svjesni. U Evropi postoji liberalizacija tržišta, farmeri proizvode šta žele i koliko žele, a sa druge strane mi sebi uvodimo limit”, istakao je Arifagić.

Smatra kako se bez podsticaja neće moći opstati u mljekarstvu.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara, smatra da će do kraja godine količina proizvedenog mlijeka biti približna kao prošle godine.

“Nema više ukrupnjavanja proizvodnje. Mali proizvođači će i dalje odustajati, ali ukrupnjavanja više neće biti”, istakao je Usorac.

Podsjetimo, osim što je pravilnikom ograničen maksimalan iznos podsticaja, premija sada iznosi 0,25 feninga po litru, dok je ranije iznosila 0,30 feninga po litru.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se proizvodnja mlijeka u prvih pet mjeseci ove godine povećala za više od milion litara u odnosu na isti period prošle godine.

“Prema Pravilniku o podsticajima za 2019. godinu, maksimalan godišnji iznos podsticaja po korisniku za premiju za mlijeko je 350.000 KM”, pojasnili su u Ministarstvu.

Dodali su da je, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja RS, u prvih pet mjeseci ove godine otkupljeno 50.808.136 litara mlijeka, dok je u istom periodu 2018. godine otkupljeno 49.549.120 litara mlijeka.

“To znači da je u 2019. u odnosu na 2018. otkupljeno više mlijeka za 1.259.016 litara ili 2,54 odsto”, naglasili su u Ministarstvu.

Izvor: Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI