Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOBILNE KIŠE NANIJELE ŠTETU Pomoć Vlade Srpske i Grada Bijeljine za...

OBILNE KIŠE NANIJELE ŠTETU Pomoć Vlade Srpske i Grada Bijeljine za ponovljenu sjetvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gradska uprava Bijeljina će, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, obezbijediti po izuzetno povoljnim uslovima sjemena poljoprivrednicima za ponovljenu sjetvu, najavljeno je iz Gradske uprave.

– Poljoprivrednici će platiti sjemena 50 odsto kroz svoje proizvode fabrici `Sava Semberija`, 10 odsto cijene će biti plaćeno iz gradskog budžeta, a preostalih 40 odsto će platiti poljoprivredni fondovi – rekao je gradonačelnik Mićo Mićić prilikom posjete uspješnom gazdinstvu Mladena Mitrovića, koji je jedan od najuglednijih povrtara u Donjem Crnjelovu.

Poljoprivrednici kažu da su obilne kiše prethodnih sedmica nanijele štetu na semberskim njivama, a prinosi ječma, pšenice i lubenice su znatno ugroženi i kasniće.

U plastenicima predstoji berba bijele paprike, krastavca i kupusa, a nešto kasnije i paprike roge.

– Ove godine pokazala se sva prednost plasteničke proizvodnje, ali mala količina povrća se proizvodi u zatvorenom prostoru jer proizvodnju u Crnjelovu, a i u ostatku Semberije u najvećoj mjeri čini povrtlarstvo na otvorenom. Mi smo fabrika pod vedrim nebom – rekao je Mitrović.

On je naveo i da veliki problem predstavlja nedostatak radne snage, kao i sve manji broj mladih koji odlučuju da ostanu na selu.

Nakon posjete domaćinstvu Mitrovića, Mićić je posjetio i gradilište sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu na 511 hektara obradivih površina, što je dio šireg projekta navodnjavanja Semberije, kojim se planira obuhvatanje 11.000 hektara zemljišta.

– S obzirom na postojeću vremensku prognozu možemo prije govoriti o odvodnjavanju, a ovdje je i to urađeno. Prokopani su kanali i postavljene prepumpne stanice. Izvođači izlaze na kraj sa ovim problemima i nastavljaju realizaciju ovog važnog projekta za Semberiju, uprkos neprestanim kišnim danima – rekao je Mićić.

On je pozvao vlasnike njiva koje se nalaze na trasi sistema za navodnjavanje da se dogovore sa izvođačem gdje će biti priključak za njihove parcele, da bi sistem navodnjavanja bio optimalno iskorišćen.

– Cilj ovog projekta je lakša, jednostavnija i povoljnija proizvodnja, kako bi domaći proizvodi bili što konkurentniji. Očekujemo da će voda koja će se koristiti iz sistema za navodnjavanje biti do tri puta jeftinija nego ova koja se sad dovodi do njiva uz pomoć pumpi i motora – istakao je Mićić.

Izvor: Srpskainfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI