Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNovo oružje u borbi protiv malarije - sterilisani komarci

Novo oružje u borbi protiv malarije – sterilisani komarci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici u Burkini Faso razvili su novo oružje u borbi protiv malarije puštajući na slobodu hiljade genetski sterilisanih komaraca.

Njihov eksperiment je prvi koji se izvodi izvan laboratorije, a nadaju se da će puštanje na slobodu genetski izmenjenih komaraca otežati širenje često smrtonosne bolesti.

Naučnici se nadaju da će zahvatom onemogućiti njihovo razmnožavanje.

Ulaganja u lijekove protiv malarije, mreže za komarce i insekticide, usporila su bolest tokom proteklih 20 godina u Africi u kojoj se blježi 90 posto svjetskih slučajeva malarije.

Ali, malarija još uvek odnosi godišnje više od 400.000 života širom kontinenta, a Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je usporen napredak u borbi protiv bolesti, što vodi naučnike u potragu za novim pristupima borbi protiv bolesti.

“Konvencionalna sredstva koja danas imamo na raspolaganju dosegla su svoje limite”, kaže dr Abdoulaje Diabate, koji vodi eksperiment za Target Malaria, istraživački konzorcijum koji ima podršku fondacije Bila i Melinde Gejts.

Komarcima su u fazi embriona umetnuti enzimi koji su ih sterilisali.

“Naš cilj nije da iskorijenimo komarce”, kaže Diabate, ističući da metoda cilja samo na tri glavne vrste komaraca koji prenose malariju od ukupno 3.500 vrsta širom sveta.

“Cilj je smanjiti gustoću tih komaraca”, dodaje.

Target Malaria takođe razvija enzime koji sprečavaju da muške jedinke prenose X hromozome potomcima, što znači da imaju samo muške potomke.

Time se smanjuju izgledi za zarazu jer samo ženke komaraca grizu, dok se muške jedinke uglavnom hrane biljkama.

Metoda se u laboratorijskim uslovima pokazala uspješnom, jer su komarci iskorenjeni u 11. generaciji.

Aktivisti u Burkini, ipak, strahuju od nepoznatih posljedica te metode za okolinu.

Izvor: Nacionalna geografija

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI