Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNiske temperature u martu - Kako sačuvati posađeno cvijeće

Niske temperature u martu – Kako sačuvati posađeno cvijeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niske temperature su u martu uobičajene. Postavite folije ili granje, slamu i kompost da sprečite štetu na posađenim cvjetnim lejama koje će u proljeće zablistati i donijeti vam osmeh na lice. Naročito čuvajte begonije, gladiole, dalije.

Kako sačuvati cvijeće u proljeće

Niske temperature u toku zime mogu nanijeti znatnu štetu na posađenom cvijeću. Štete nastaju od veoma niskih temperatura, prilikom velikih oscilacija dnevnih i noćnih u rano proljeće kao i od poznih mrazeva. Na većini lukovica i gomolja rijetko nastaju štete i pri veoma niskim temperaturama jer su otporne. Bez obzira na njihovu otpornost, one potiču iz različitih krajeva pa samim tim neke mogu biti osjetljive za gajenje na našem podneblju tj. na niske temperature.

Pročitajte: Zima u vrtu: Posadite cvijeće i žbunove koji cvjetaju i zimi

Niske temperature u martu

U svrhu preventive treba ih zaštiti od mraza. Sigurna zaštita je prekrivanje debelim slojem organskih materija (5 – 8 cm) poslije jesenje sadnje. Preporuka je da se koristi treset, slama i potpuno zgoreli kompost. Ukoliko postoji mogućnost i jelove grane su odličan izbor jer su u toku zime dobra izolacija, a u rano proljeće se lakše uklanjaju. Stajnjak ili nedovoljno zgoreli kompost treba izbjegavati ili ređe koristiti jer lukovice često istrule u toku zime pa se preporučuje za visoko rastuće sorte.

Znatno veće štete nastaju od poznih proljećnih mrazeva gdje uglavnom strada cvijet dok se biljke normalno razvijaju. Zasađene lukovice i gomolje u rano proljeće za proizvodnju rezanog cvijeta spadaju u grupu koja često strada od poznih mrazeva (gladiole, begonije, dalije…). Najbolji rezultat se postiže prekrivanjem površina plastičnim folijama, gdje debljina folije nije bitna već broj slojeva folije. Jednostruka folija štiti do -2 °C, zbog čega zasađene lukovice i gomolje treba pokriti sa dva ili tri sloja.

Autor: Gavrilović Olivera PSSS Srbija

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...