Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNije sva buđ na hrani ista: Evo koje namirnice možete spasti, a...

Nije sva buđ na hrani ista: Evo koje namirnice možete spasti, a koje nipošto ne smijete jesti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stručnjaci tvrde da nije svaka buđ toksična, a evo na šta treba da obratite pažnju

Za razliku od pokvarene hrane, buđ koja se skuplja na namirnicama ne smrdi, već stoji na vrhu, što nas takođe odbija da jedemo takvu hranu.

Ali, šta bi se dogodilo da pojedemo recimo takav hljeb?

Stručnjaci kažu da odgovor nije jednostavan, te da je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neprovjerenog izvora.

” Buđ nije inherentno toksična. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu naštetiti zdravlju”, objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta Kornel.

Buđ ne smijete da mirišete

Profesor Kornel tvrdi da upijanje mirisa naminice na kojoj se stvorila buđ povećava rizik od bolesti disajnih puteva.

Hljeb s malim količinama bijele i plave  buđo može se spasiti, ali s obzirom na to da se lako može proširiti, morate isjeći jedan centimetar ispod buđi, a ostalo možete bez bojazni pojesti.

Sa druge strane, ukoliko hljeb ima narandžastu, žutu ili crnu buđ, morate ga baciti. Takav hleb može da izazove bolove u stomaku.

Šta možete da jedete kada odstranite buđ?

Većina voća je sigurna nakon što smo odstranili buđ, jer njihova kiselost sprječava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka dosta buđava, najbolje da je bacite.

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dozvolio da se razvija buđ. Stoga, kako biste bili sigurni možete isjeći i koji centimetar više.

Buđ sa džema ili ajvara možete odstraniti kašikom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi. Na taj način bićete sigurni da ga možete jesti.

Šta morate baciti?

Meke sireve
Povrće nakon što je postalo sluzavo
Orašaste plodove i sjemenke
Meso, iako nije vjerovatno da će na njemu nastati buđ

Izvor: Stil

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI