Ne presađujte ih! – Evo kako da preusmjerite sunce do biljaka

Tulipan Foto AgroSavjet

Direktna sunčeva svjetlost je neophodna za rast svih biljaka i drveća. Međutim, nekim biljkama je potrebno više sunca, a drugima više sijenke. Postoji nekoliko načina kako sami možete dodatno da osunčate ili zasenite neko mjesto i tako obezbedite neophodne uslove za rast biljaka, a bez potrebe da ih presađujete.

Jedan od načina da sami osunčate dijelove bašte u sijenci je orezivanje drveća koje pravi sijenku. Na taj način ćete omogućiti više svjetlosti biljkama, bez da ih pomjerate na drugu lokaciju. Drugi način je postavljanje ogledala na tačno određenim mjestima, tako da ogledala reflektuju svetlost na zasenjene dijelove bašte. Sa druge strane, sadnjom višljih biljaka ili dekoracija možete povećati sijenku tamo gdje vam je najviše potrebna.

Ukoliko se odlučite da orežete drveće koje pravi sijenku u bašti, jako je važno da prvo razredite krošnju i uklonite tanje grane. Isecite grane koje rastu vertikalno ili se ukrštaju sa drugim granama, kao i grančice koje rastu tik uz glavno stablo. Ovim postupkom ćete omogućiti više svjetla za biljke ili travu ispod drveća.

Za više svjetlosti u bašti možete orezati žbunaste ili grmolike biljke. Potrebno ih je orezati tako da se vrh blago sužava u odnosu na donji dio. Šišanje žbunastih biljaka je potrebno uraditi nakon cvjetanja ili prij nego što se cvjetovi pojave u proljeće, zavisno od vrste grmlja. U ovu svrhu se koriste makaze nameski pravljene za „šišanje“ žive ograde, a reže se neposredno ispod cvijeta. Održavanje „ošišanih“ biljaka možete raditi tokom cijele godine, a pored blagog orezivanja, malčiranje je najbolji saveznik žbunastih biljnih vrsta.

Postavkom ogledala u dvorištu ili bašti na tačno određena mjesta možete da preusmerite sunčevu svjetlost na položaje gdje je nema dovoljno. Ogledala možete okačiti na drveće ili kuću, zgradu ili ih postaviti na zemlju. Potrebno je podesiti pravac refleksije svjetla. To ćete uraditi tako što stanete nekoliko metara ispred biljke koju želite da osunčate. Zatim ćete podesiti položaj ogledala, sve dok ono ne bude imalo odblijesak svjetlosti baš na željeno mjesto, a onda ga fiksirati.

Vodite računa, svjetlosni odblesak od ogledala ili stakla ne smije da bude uperen direktno u biljke jer može da ih izgori.

Ukoliko želite da napravite sijenku na određenom mjestu u bašti, možete posaditi visoke i žbunaste biljke pored niskih biljaka. Konkretno, možete posaditi žbunove koji traže dosta sunčeve svjetlosti, a koji će da prave hlad nižim biljkama koje traže da budu manje izložene suncu. Tako ćete kreirati idealne uslove i za jedne i za druge.

Ako u bašti gajite povrće i cvijeće, možete primijeniti isti princip, stim da treba voditi računa koje biljke mogu da se sade zajedno, odnosno, koje biljke savršeno sarađuju kada su jedna pored druge.

Takođe, možete postaviti baštensku dekoraciju, kao što su male statue, a one će napraviti senku nižim biljkama.

Osim navedenog, možete kupiti namenski napravljene zasene, ograde ili mreže, kako biste blokirali sunce na većim površinama bašte ili dvorišta.

Izvor: Agromedia.rs Homeguides

Preporuka za vas