Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoNE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Evo kako ćete prepoznati razliku između pravog...

NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Evo kako ćete prepoznati razliku između pravog i LAŽNOG MEDA!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Med je veoma zdrav, jača naš imunitet, bogat je vitaminima i ostalim hranljivim materijama. Umjesto da koristite bijeli šećer i slične zaslađivače, radije koristite med jer je prirodan, a i ukusan.

Ipak, dobro otvorite oči odakle uzimate med jer na tržištu često možemo naletjeti i na lažni. Evo kako da provjerite da li je med kojeg ste nabavili pravi:

Uzmite čašu vode i u nju stavite kašiku meda. Ako je pravi, past će na dno i neće se rastvoriti. Ako se rastvori i bude pri vrhu, lažni je. Također, treba da znate da se nakon dugog stajanja pravi, kvalitetni med ušećeri, a lažni to ne može.

Evo nekih vrsta meda i kako da ih prepoznate

Bagremov med je svijetložućkaste boje. Preporučuje se maloj djeci, te osobama koje se oporavljaju poslije bolesti. Djeluje umirujuće(dobar je za smirenje u kombinaciji sa čajem od matičnjaka), a i prepručuje se pušačima.
Kestenov med je tamnosmeđe do crvenkaste boje, jakog ukusa. Dobar je kod probavnih tegoba, pomaže kod zatvora, čira itd..

Livadski med je blagog ukusa, preporučuje se kod alergija i jačanja imuniteta.

Glogov med je smeđe boje i gorkog ukusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer jača srčani mišić, pomaže kod angine pectoris, arteroskleroze, visokog krvnog pritiska..

Lipov med je gotovo proziran, pomaže kod astme, grčeva, potiče znojenje i preporučuje se kod prehlada. Ne smiju ga koristiti srčani bolesnici.

Izvor:megagiga.info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI