Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNaučnici objašnjavaju: Smokva je voće koje cvjeta iznutra, a nastaje od osa

Naučnici objašnjavaju: Smokva je voće koje cvjeta iznutra, a nastaje od osa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako smokvu nazivaju caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cvijeća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan.

Naučnici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvjetovi, a smokvino drvo ne cvjeta kao jabuka ili breskva. Njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup.

No to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene. Budući da cvjetaju iznutra, trebaju specijalan proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vjetar, a tu nastupaju smokvine ose.

Smokva ne može preživjeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živjeti bez smokava jer tamo odlažu svoju larvu. Ženka ose ulazi u mušku smokvu, krila ženke ose i njena ticala se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđe, ne može izaći. Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija oploditi ženke, te prokopati tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen. Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo, nužno je u procesu stvaranja ukusne smokve.

Pročitajte: Top 15 ljekovitih recepata sa smokvama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI