Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetNaučimo 10 zanimljivosti iz svijeta poljoprivrede

Naučimo 10 zanimljivosti iz svijeta poljoprivrede

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

1. Plugovi su prvi put napravljeni na Bliskom istoku i to od bronze, nedugo nakon prvih poljoprivrednih delatnosti. Najstariji plug se zvao ard i najverovatnije bio izrađen od oštrih grana drveća. Smatra se da je plug jedan od najvažnijih izuma u civilizaciji i razvoju društvene zajednice.

2. Više od 6.000 različitih vrsta jabuka uzgaja se u cijelom svijetu. Najveći proizvođač jabuka je Kina, a zatim slijede SAD, Iran, Turska, Rusija, Italija i Indija.

3. Traktori su izmišljeni 1880. da bi vukli plugove kroz oranice. Do 1920. dizajnirani su moderni traktori raznih oblika i za višestruke namjene. Kad im se dodaju različiti dodaci i oprema, traktori se danas mogu koristiti za sve poslove u obradi zemlje: za oranje, sjetvu, kopanje, kosidbu trave, prenošenje i pomjeranje veće količine zemlje i za brojne druge namjene.

4. Smatra se da je  svinja  (najčešće gajena životinja na farmama) četvrta po redu životinja po stepenu inteligencije. Posle nje na toj listi slijede: šimpanza, delfin i slon. Svinje mogu trčati brzinom od 11 milja na sat.

5. Godine 1954. broj traktora na farmama je po prvi put nadmašio broj konja i mazgi.

6. Istraživanja pokazuju da povećana upotreba herbicida u zemlji (u kombinaciji sa GMO) rezultira u stvaranju „super-korova“ koji je otporan na hemikalije.

7. Banane su na prvom mjestu po broju usjeva u svijetu. Na četvrtom su mjestu po ukupnom rodu, posle pšenice, pirinča i kukuruza. Gaje se i rastu na farmama u više od 100 zemalja. Indija gaji više banana od bilo koje druge zemlje. Posle nje, tri top proizvođača banana su Filipini, Kina i Ekvador.

8. U 2007. trećina radnika u svijetu je bila zaposlena u poljoprivredi. Danas,40% svjetske populacije radi u poljoprivredi, što je najveći, ako tako može da se kaže – „pojedinačni poslodavac“ na svijetu.

9. Od svakog dolara potrošenog na hranu, farmer dobije manje od 12 centi za potrošene sirovine.

10. Na stočarsku proizvodnju odlazi 70% zemljišta koje se obrađuje u poljoprivredi, što čini 30% kopnene površine planete. Upravo je ova proizvodnja odgovorna za 18% emisije gasova sa efektom staklene bašte na svijetu.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI