Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNaše bake su ga stalno koristile - Kako da napravite sapun od...

Naše bake su ga stalno koristile – Kako da napravite sapun od svinjske masti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Domaći sapun – Jedan kilogram žive (kaustične) sode rastvori u 9 litara mekane vode (kišnica ili voda iz neke reke) i stavi u taj rastvor 4 kilograma masnoće. Kuvati otprilike dva i po sata na tihoj vatri. Za vrijeme kuvanja treba neprestano mješati.

10 minuta prije nego se skine s vatre, baciti u kazan jednu šaku kuhinjske soli, onda dobro promješati. So se dodaje zato, da bi se sapun bolje odvojio od ostale mase. Ako se sapun mrvi, znak je da je stavljeno previše sode. U tom slučaju dodati postepeno vode dok se masa ne odvoji. Poslije skidanja s vatre pokupi kašikom sapun, koji se nalazi na površini i sipati ga u mokro ili, još bolje, u mokrim krpama obloženo korito ili neki drugi sud, da se ohladi i očvrsne.
Ovakav domaći sapun možete oplemeniti raznim sastojcima kao što su maslinovo i kokosovo ulje, lavanda, ruzmarin, mekinje, jogurt, med, ali i zrna kafe, ovas i raž ako želite i efekat pilinga. Za najljepši miris poslužiće vam narendana korica pomorandže i limuna, šargarepa, bundeva, vanilin i kakao prah. Eterična ulja se ukapavaju u smjesu sapuna u trenutku dok je ona još vruća, odnosno dok je još na pari, a ostale sastojke možete staviti u kalupe prije izlivanja sapuna.
PROČITAJTE:

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI