Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Nar, plod pun zdravlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plodovi nara kriju pravo bogatstvo vlakana, vitamina, minerala… Osim visokih količina vitamina C, nar sadrži i nekoliko vitamina B grupe, kao i nekoliko antioksidanasa, te minerale kalcijum, kalijum, bakar i mangan, kao i vitamin K, pantotensku kiselinu i folate.

Sa izuzetnim mogućnostima da potpomogne mnoge aspekte zdravlja, nar zaslužuje da postane sastavni dio naše ishrane, pogotovo tokom hladnijih mjeseci kada ga ima u izobilju.

Nar obiluje hranljivim materijama

Male crvene sjemenke unutar nara (poznate kao arile, naziv koji uključuje sjeme i sok oko njega) jestivi su dio voća. Iako nije baš lako da se dođe do ovih sočnih sjemenki, vrijedne su truda, jer se u njima kriju mnoge stvari korisne za zdravlje.

Pola šolje arila (87 grama) daje 72 kalorije, 16 grama ugljenih hidrata, 3,5 grama vlakana, gram masti i 1,5 grama proteina.

Treba imati na umu da se informacije o nutritivnim vrijednostima za nar i arile razlikuju od onih za sok od nara, koji ne pruža mnogo vlakana ili vitamina C. Ovi podaci se odnose na samu voćku, jer konzumiranje cijelog ploda obezbjeđuje više vlakana.

Bogat antioksidansima

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti ćelija našeg tijela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su uvijek prisutni u našem tijelu, ali njihovo prisustvo u većem obimu može da bude štetno i da doprinese brojnim hroničnim bolestima. Nar je bogat antioksidansima i polifenolnim jedinjenjima koja pružaju zaštitu od ovog oštećenja. Dobijanje antioksidanasa iz povrća i voća, kao što je šipak, odličan je način za podršku opštem zdravlju i prevenciju bolesti.

Dobar za zdravlje urinarnog sistema

Sprovedene naučne studije otkrile su da ekstrakt nara može pomoći u smanjenju stvaranja kamena u bubregu, što je prednost koja se u velikoj mjeri pripisuje njegovom antioksidativnom djelovanju.

U jednoj studiji, odrasli od 18 do 70 godina, kojima se ponavljala pojava kamena u bubregu, dobijali su 1.000 mg ekstrakta nara tokom 90 dana. Utvrđeno je da ovo pomaže u usporavanju ili onemogućavanju djelovanja mehanizma kojim se formira kamenje u tijelu. Pored toga, studije na životinjama otkrile su da ekstrakt nara može da pomogne u regulisanju koncentracije oksalata, kalcijuma i fosfata u krvi, koji su uobičajene komponente kamena u bubregu.

“Prijatelj” mozga

Nar sadrži jedinjenja koja se zovu elagitanini, koja djeluju kao antioksidansi i smanjuju upale u tijelu, a kao takvi, oni nude i zaštitne prednosti za naš mozak od stanja na koja utiču upale i oksidativni stres.

Neke studije su otkrile da elagitanini mogu da pomognu u zaštiti mozga od razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti smanjenjem oksidativnog oštećenja i povećanjem preživljavanja moždanih ćelija. Oni takođe mogu da pomognu u oporavku od hipoksično-ishemične povrede mozga.

Vjeruje se da elagitanini u naru pomažu u proizvodnji jedinjenja u crijevima pod nazivom urolitin A, koji je proučavan zbog njegove sposobnosti da smanji zapaljenje u mozgu i odloži početak kognitivnih bolesti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI