Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNapravite sami mirisni i prirodni omekšivač za rublje

Napravite sami mirisni i prirodni omekšivač za rublje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za sve vas koji ne volite ili ste alergični na popularne komercijalne omekšivače rublja, ne-ekološke, prepune štetnih hemikalija i vještačkih parfema, evo recept za domaći omekšivač.

Po uobičajenim reklamama u medijima moglo bi se zaključiti kako je omekšivač za rublje nešto bez čega se ne može, bez čega bismo u najmanju ruku svi hodali kao u oklopima, te bi nam rublje smrdjelo.
Također, kada prolazimo ulicom uviđamo kako mnogi ljudi vjeruju u ove reklame, jer za sobom ostavljaju dugačak “trag” popularnih mirisa omekšivača.
Ekološki svjesniji ipak će ga izbjegavati ili barem koristiti u rijetkim prilikama ili, još bolje, napraviti vlastiti omekšivač za rublje!

Zašto su omekšivači štetni?

– u proizvodnji se koriste mirisi koji su iznimno štetni (čitaj: kancerogeni), posebno za djecu. Stoga je posebice pri pranju dječje odjeće omekšivače najbolje zaobići u širokom luku!
– ftalati se često koriste za dobivanje mirisa, a dokazano je da ugrožavaju ravnotežu hormona kod životinja. Ne zaboravimo da omekšivači putem otpadnih voda dolaze do rijeka koje koriste i životinje i ljudi!
– omekšivači, kao i obični deterdženti za rublje masovno ubijaju planktone u vodi.
– kada bismo svi prestali upotrebljavati omekšivače rublja, okolišu bismo svake godine uštedjeli tisuće tona štetnih tvari.
– fosfati pospješuju rast i razmnožavanje algi na štetu drugih živih organizama u rijekama i morima.
– omekšivači rublja osim boje i mirisa, sadrže i sredstva za konzerviranje. Jedan od konzervansa je i formaldehid koji izaziva alergije, a sumnja se da može izazvati rak. Omekšivači predstavljaju opasnost za zdravlje i sasvim nepotrebno i besmisleno ugrožavaju život u vodi.

Sastojci i postupak za ovaj domaći omekšivač su jeftini i jednostavni, a omekšivač je prikladan i za nježnu dječju kožu kao i za osobe sklone kožnim alergijama.
Postoje različite varijante domaćih omekšivača, ali ova receptura je omiljena kod ljubitelja Do-It-Yourself (Napravi Sam) filozofije.

Prirodni omekšivač za rublje – recept

Sastojci:
100 gr sode bikarbone
1 i po-2 dl tople vode
800 ml alkoholnog ili jabučnog octa
eterična ulja (po želji) cca 20-tak kapi
(Savjeti za eterična ulja: limun, lavanda, čajevac, eukaliptus, ruža…)

Postupak:
Uzmite veću plastičnu posudu od cca 3-5 l (radi pjenušave reakcije sastojaka). U njoj pomiješajte vodu, ocat i soda bikarbonu. Reakcija sastojaka će biti pomalo dramatična, bit će pjenušanja na sve strane pa budite spremni.
Kad se tekućina “smiri”, ulijte ju u plastičnu bocu koja će biti vaš spremnik za omekšivač.
Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, začepite bocu i dobro protresite.

To je to!
Prije svake upotrebe bocu sa omekšivačem uvijek promućkajte.
Koristite 4 žlice ovog prirodnog omekšivača po jednoj punoj perilici.
Ne brinite, miris octa se neće osjećati nakon što se rublje osuši.
Rublje će biti mirisno, mekano i svilenkasto, znati ćete što stavljate na kožu i u prirodu, a uštedjeti ćete i znatnu svotu novca na duže staze.
Napomena jedne naše čitateljice: S ovim pripravkom perilica ostaje čista , osvježena i ne nastaje talog niti u posudici za oplemenjivač, niti u cijevima, a kamenac se manje taloži ili ga ima tek u tragovima.

Izvor: atma.hr

PROČITAJTE:

RJEŠITE SE PAUČINE U SVOM DOMU – 7 prirodnih načina za odbijanje paukova

Prirodni oblog protiv uganuća

Prirodni lijek koji smanjuje svrab nakon uboda komarca

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI