Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNapravite džem od šljiva bez zrna šećera

Napravite džem od šljiva bez zrna šećera

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Birajte što manje tegle jer ovaj džem bez šećera ne može da stoji otvoren koliko i onaj koji je pun šećera.

Svi znaju da šećer nije zdrava namirnica, ali je njegovo korištenje često neizbježno, kako zbog ukusa, tako i zbog činjenice da kod džemova i pekmeza pomaže da se duže stoje. Ipak, možete napraviti džem od šljiva, a da ne dodate ni malo šećera.

Sastojci:

  • oko 2 kg zrelih šljiva (ako kupite one tvrde ostavite ih barem jedan dan da omekšaju)
Pročitajte: Džem od šljiva sa čokoladom

Priprema:

Očišćene šljive rasporedite po plehu koji je obložen sa pek papirom. Neka papir viri preko ivica da ne bi iscurio po plehu. Birajte što veći pleh kako bi šljive što manje bile jedna preko druge, bitno je da se lijepo rasporede, a ne da budu na gomili. Ubacite šljive u rernu zagrijanu na 230-250 stepeni.

Nakon 20-30 minuta otvorite da izađe para, možete i ostaviti malo otvoreno nekoliko minuta. Čim izađe para zgnječite ih spravom za pravljenje pire kromira i zatvorite rernu, pa nastvaite da je pečete na oko 200 stepeni. Bitno je da miješate od ivice do ivice, kako bi se sve sjedinilo. Ukupno se peče oko 50-60 minuta, pripazite da bude prave gustine jer vrijeme spremanja zavisi od vrste i količine šljiva koju imate.

Pročitajte: ŠLJIVE U VINU – Isprobajte ovo ukusno piće /RECEPT/

Kad završite sa kuvanjem, u renu ubacite nekoliko malih tegli, neka se sterilišu na 100 stepeni. Birajte što manje tegle jer ovaj džem ne može da stoji otvoren koliko i onaj koji je pun šećera, preporučuje Milica Đorđević na Instagram profilu onelightshot.

Dok su tegle tople pridržite ih pomoću krpe i do vrha napunite džemom. Zatvorite ih dobro i okrenite naopačke pa umotajte u krpu da se sporo hlade i da izađe višak vazduha.

Od ove količine šljiva možete dobiti 4 male tegle od oko 200 ml. Na hladnom se ovakav džem može održati do tri mjeseca.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI