Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNapitak od žira - Ima brojne prednosti po zdravlje

Napitak od žira – Ima brojne prednosti po zdravlje

Koliko ste upućeni u ljekovita svojstva žira? Postoji napitak koji se sprema od ovog ploda, a jako je sličan kafi. S tim da je žir izuzetno ljekovit i sjajno utiče na poboljšanje funkcije rada štitne žijezde, te jača krvnu sliku. Pomenuti napitak možete zaista lako spremiti.

Sve što treba da uradite je sljedeće:

Sameljite žir i napravite određenu zalihu. Samo jedna kašičica dnevno kuvana u vodi je dovoljna za stabilizaciju krvnih zrnaca, mada za one koji su malokrvni – preporučuje se da napitak konzumiraju dva puta u toku dana.

Pročitajte: Čaj od lješnika – Idealan jesenji napitak

Kako čitav postupak izgleda?

Ogulite i sameljite zreo žir u mašini gdje obično meljete meso. Ako odlučite da se poslužite neki jačim blenderom, morate prvo da izdrobite žireve. Prije same pripreme napitka, prvo malo prepržite kašičicu mljevenog žira, a potom ga prelijte sa 1dl vrele vode i ostavite da kuva 10 narednih minuta.

Jedino po čemu se ovaj napitak razlikuje od kafe jeste što morate da ga procijedite. Možete ga konzumirati odmah nakon toga ili po želji dodati mlijeko i smeđi šećer (naš izbor stevia – prirodni zaslađivač).

Kafa od žira značajno utiče na poboljšanje krvne slike, redukuje simptome anemije (koja je inače posljedica gubitka ili nedovoljne količine unosa gvožđa u organizam), te pozitivno djeluje na probleme rahitičnosti kod djece i omladine.

Pročitajte: Brezina voda je 100% prirodni napitak – Ima pregršt minerala, hidrira i jača imuni sistem!

Kostobolja i bol u zglobovima su znatno blaži i rjeđi nego ranije, a pogotovo kod žena u četrdesetim godinama života i onih koje imaju jake menstrualne tegobe. Utiče na bolje varenje, primjećuje se napredak i kod unutrašnjih hemoroida, krvni pritisak se normalizuje, a snižava povećan holesterol i triglicerid.

Nažalost, prema određenim istraživanjima, naučnici su saznali da se žir sastoji od mnogih aktivnih materija koje nisu dovoljno prisutne u farmaceutskoj industriji, a njegov značaj se ogleda upravo u mineralima poput poput gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...