Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNakon sedam godina merino ovca Prikls vratila se kući?

Nakon sedam godina merino ovca Prikls vratila se kući?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon sedam godina odbjegla merino ovca Prikls vratila se kući na farmu u Tasmaniji. Sretni zbog njenog povratka, vlacnici su se našalili kako je bila u samoizolaciji.

Merino ovca Prikls je 2013. godine krenula u avanturu kada su australsko selo Danalej zahvatili požari, piše BBC.

Vlasnica farme Alis Grej rekla da je Prikls bila maleno janje kada je pobjegla prije sedam godina, a prvo što je primjetila jeste da ovcu niko nije šišao.

Dok je s članovima porodice pripremala roštilj Alice je iznenadila ovca koja je ušetala na farmu.

“U divljini se naša Prikls pretvorila u veliku vunenu loptu, no sada izgleda vrlo zdravo i srećna je među svojim novim prijateljima”, kazala je Gray.

Istaknula je i kako neredovno šišanje merino ovce dugo vremena životinji može prouzrokovati brojne probleme. Jedan od njih je i nemogućnost regulisanja temperature, zbog čega se ovca može pregrijati i uginuti.

Inače, Gray i njena porodica odlučili su iskoristiti priču o odbjegloj ovci u humanitarne svrhe te prikupiti novac za sve one koji se bore protiv koronavirusa.

Cilj im je, kaže, da putem kampanje “MyCause” za neprofitnu organizaciju “Australija za UNHCR” skupe 12.000 dolara koje su namijenili onima kojima je potrebna zdravstvena pomoć u vrijeme koronavirusa, a dosad je ukupno uplaćeno 9557 dolara.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI