Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNajpoznatiji MRMOT otkriva da li nam uskoro stiže PROLJEĆE

Najpoznatiji MRMOT otkriva da li nam uskoro stiže PROLJEĆE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najpoznatiji mrmot iz Pensilvanije u Americi, otkrio je danas da ove godine proljeće stiže rano: “Proljeće će biti rano, to je izvjesno!”.

U samu zoru na današnji dan, nazvan godišnji “Dan mrmota”, članovi “Filovog društva s cilindrima” iz Panksatonija obelodanjuju “predviđanje” “Mrmota Fila”, saopštila je Turistička kancelarija u tom mjestu u Pensilvaniji.

Mrmota je i jutros, kao i svake godine na taj dan, probudilo skandiranje mase ljudi: “Fileee! Fileee!”.

Uz te uzvike članovi Društva dižu mrmota u vazduh da bi ga skup video i slavio prije no što “donese odluku”.

Zatim je član unutrašnjeg odobra Društva, koji mrmota drži noseći posebne rukavice jer “prognostičar” ima dugačke kandže i oštre zube, objavio da će proljeće ove godine poraniti.

Taj godišnji događaj potiče iz nemačke legende koja kaže da ako mrmot 2. februara vidi svoju sjenku jer je vrijeme sunčano, to znači da se zima nastavlja.

A ako ne vidi senku – ako je oblačno, proljeće dolazi rano. Sijenke danas nije bilo.

U stvari “Filovo proročanstvo” grupa iz Društva unaprijed napiše kada se ceremonijalno i tajno okupi na “Goblerovom nobu”, malom brdu tik uz Panksatoni, stotinak kilometara sjeveroistočno od Pitsburga.

U proteklih pet godinam, od 2015. do 2019, “Fil” je tri puta “predvidio” da će zima potrajati još šest nedelja, a dvaput da će proljeće stići rano.

Prema zapisima koji datiraju iz 1887. godine, taj pensilvanski “prognostičar” više od 100 puta je predvidio duže zime, te je njegova ovogodišnja prognoza koja je tome suprotna, jedna od rijetkih “najava” da proljeće stiže rano.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI