Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajčešće greške prilikom zalivanja biljaka

Najčešće greške prilikom zalivanja biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najčešće greške prilikom zalivanja biljaka – Nepravilnim zalivanjem možete doslovno uništiti svoje biljke i cvijeće u domu, pa je zbog toga vrlo važno naučiti koje greške morate prestati uporno ponavljati.

Često vam se dogodi da vam biljka jednostavno prestane rasti, uspijevati te jednostavno uvene bez ikakvog posebnog razloga? Ako je vaš odgovor ‘da’, moglo bi biti da je razlog nepravilno zalivanje. Kako bismo vam pomogli, donosimo vam popis najčešćih grešaka koje ste sigurno barem jednom napravili kod zalivanja biljaka u vašem domu.

Najčešće greške prilikom zalivanja biljaka

UVIJEK ZALIVATE PO RASPOREDU

Jedna od najvećih pogrešaka u zalivanju zasigurno je pridržavanje strogog rasporeda. Naime, o načinu i količini zalivanja mnogo toga utiče, neke stvari koje se jednostavno ne mogu predvidjeti. Upravo zbog toga, prije zalivanja potrebno je obratiti pažnju na vlagu tla, temperaturu prostorije, trenutno godišnje doba i slične činioce koji itekako utječu na samo zalivanje.

Pročitajte: Zalivanje biljaka za vrijeme odmora – Potreban vam je samo KANAP!

NE VODITE RAČUNA O GODIŠNJIM DOBIMA

Kao što smo već ranije u tekstu spomenuli, godišnje doba itekako utiče na zalivanje biljaka, bez obzira na to uzgajate li sobne biljke ili vam one rastu u vrtu. Kako god okrenete, jasno je kako ljeti, zbog vrućine te visokih temperatura, biljkama treba značajno više vlage i vode. U zimskim mjesecima situacija je obrnuta pa je i zalivanje moguće, odnosno potrebno svesti na što manju mjeru.

IMATE PREMALU ILI PREVELIKU SAKSIJU KOJA NE ODGOVARA VAŠOJ BILJCI

Da, čak i veličina saksije može uticati na to dobija li vaša biljka premalo ili prevelike količine vode. Upravo zbog toga, potrebno je odabrati saksiju odgovarajuće veličine, s tim da morate imati na umu činjenicu da se korijenje biljaka s vremenom širi i raste pa će tako i vašoj biljci trebati veća saksija ili posuda. Naime, čak i ako mislite da ste prekomjerno zalili svoju biljku koja se nalazii u prevelikoj tegli, njeno korijenje jednostavno neće biti u stanju ‘potrošiti’ svu vodu te će doći do truljenja.

Pročitajte: Vinka – Sadnja, njega, zalivanje, razmnožavanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI