Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaNajbolje vino i rakiju prave Topolčanke, Zora, Vida i Mileva

Najbolje vino i rakiju prave Topolčanke, Zora, Vida i Mileva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U Staroj Topoli, mjestu nadomak Nove Topole u srcu Lijevče polja, nadaleko su poznate Zora Gajanović, Vida Šukalo i Mileva Ilibašić, komšinice, koje uzgajaju vinovu lozu i svake jeseni spravljaju na stotine litara vina i rakije lozovače.

Ako je neko pomislio da kvalitetno vino spravljaju samo muškarci u Hercegovini, Dalmaciji, Istri i drugim čuvenim vinogorjima, prevario se. Lijevče je oduvijek bilo prepoznatljivo po povrću i žitaricama, ali posljednjih godina  poznato je i po vinu.

Zora Gajanović kaže da će berba grožđa u malom vinogradu podignutom prije  dvanaest godina biti obilna. Ove godine bilo je i kiše i sunca, grožđe dozrijeva i uskoro će berba.

-Vinograd redovno navodnjavamo, čokoti su zdravi, berba će biti dobra. Na jesen ćemo praviti crno i bijelo vino i rakiju lozovaču. Proizvodimo uglavnom za svoje potrebe, dajemo nešto na poklon prijateljima kaže Zora.

Zora Gajanović

Crno vino i lozovaču će praviti i Zorina prva komšinica Vida Šukalo. Grožđe je odličnog kvaliteta i rodilo je. Vida je ovladala tehnologijom, spremila je posuđe i raduje se berbi

-Dobro je, biće dobrog vina  i lozovače za zimu. Mi Topolčanke imamo svoj recept i nakon prve ispijene čaše vina dobijamo uvijek najviše ocjene. Vino i rakiju uglavnom čuvam za slavu, svinjokolj i zimske praznike, a nešto pošaljem djeci i unucima, rekla je Vida Šukalo.

Vida Šukalo

Mileva poznata po pjesmi, vinu  i rakiji

Dobro vino, možda ponajbolje u Staroj Topoli ,  će praviti i treća komšinica, Mileva Ilibašić. Vino i rakija se tradicionalno prave i u njenom rodnom Starom Martincu, selu na desnoj, srbačkoj strani rijeke Vrbas. Mileva je poznata široj javnosti od Save do Kozare i Manjače na jugu po izvornoj pjesmi, koju uspješno njeguje decenijama. Pjevala je  u Izvornoj grupi ‘Snop’, a za svoju dušu voljela je zapjevati staru zanimljivu pjesmu ‘Ljubi babu i baba je fina – i u babi ima vitamina’.

Mileva u izvornoj grupi Snop

Na konstataciju da je lakše praviti sok od grožđa, te da je on zdraviji, i Vida i Zora kažu da sok prave jedino kad je loša godina, pa berba bude mršavija.

Ova sezona nije bila loša , pa će pjesma ‘Obraše se vinogradi dole kraj Topole’ biti aktuelna već prvih septembarskih dana. Osim toga ove vrijedne domaćice iz Stare Topole će spravljati i voćne rakije od šljive i jabuke, džemove, sokove i druge specijalitete.

Bok Jankovac poznat po dalmatinskoj lozi i prvoklasnim vinima

Slično će biti i u Bok Jankovcu, selu neobičnog imena i vrijednih ljudi. Riječ je o selu Jankovac, koje se prostire sve do savskih bokova, pa je nastao Bok Jankovac. Ali u selu je i nekoliko kuća Vujanića, vrijednih Dalmatinaca koji su još u prošlom vijeku došli u ovo vodoplavno selo iz zaleđine Zadra, iz Dalmacije. Došli i donijeli sa sobom svoje sorte grožđa i vještinu spravljanja vina.

-Dobra je godina. Biće dobrog vina, rekla je Marija Vujanić, vrijedna domaćica koja je nadaleko poznata i po najboljem povrću i mliječnim proizvodima. Osim toga Jankovčani su poznati i po specijalitetima koji idu uz vino, kao što su ljute kobasice, kuleni, švargle i dimljene šunke. Ta vještina ovdje je prenesena iz  susjedne Slavonije.

Marija Vujanić

Sudeći po rodnim kukuruzima  do kraja godine za očekivati je i bogate svinjokolje. Ali bez  dobrog vina i kuvane rakije, proizvedenih iz vlastitih čokota i šljivika, ni jedan posao, pa ni svinjokolj ne bi bio uspješan, a ni zanimljiv.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI