Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiHAOS NA NJIVAMA: Divljač nanosi velike štete u selima oko Gradiške

HAOS NA NJIVAMA: Divljač nanosi velike štete u selima oko Gradiške

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U selima ispod Prosare i Kozare divljač čini veliku štetu poljoprivrednicima, a najveća napast su divlje svinje koje su poharale više stotina dunuma kukuruza u Trebovljanima, Miološevom Brdu, Bistrici, Gašnici, Vrbaškoj, Orahovi i drugim selima. Mještani su očajni, a da bi zaštitili preostali dio ovih usjeva prinuđeni su da noću dežuraju na njivama.

Vasilije Vukota iz Trebovljana pokazuje opustošenu njivu od nekoliko dunuma. Računao je na solidan rod kukuruza, jer je kvalitetno obradio i prihranio ovu žitaricu, ali od toga, sada je sasvim izvjesno, nema ništa.

– Ovo je za mene potpuna propast. Mnogo sam uložio u ovu njivu. Supruga i ja, oboje po 80 godina imamo, tu smo radili cijelo proljeće i ljeto, sijali, okopavali, čupali travu, prihranjivali… Kukuruz je dobro rodio te smo se nadali da će nam se isplatiti, ali od toga nema ništa – požalio nam se Vukota pokazujući apokaliptične prizore u svojoj njivi u Trebovljanima, gdje su pošteđeni samo redovi kukuruza na krajevima a unutrašnjost u potpunosti uništena.

Da bi zaštitio preostali dio njive, Vasilije noćima dežura na traktoru, u njivi.

– Danju radim druge poslove a noću sjedim na traktoru u kukuruzima da bih spriječio, odvratio divlje svinje i sačuvao žito. Do sada, samo na ovoj lokaciji je nestalo 2,5 tone kukuruza. To je za mene izgubljeno bogatstvo, jer nemam penziju nego se cijelog života bavim poljoprivredom i živim od ovih njivica, isto kao i supruga Joka. Ostalo je još nekoliko redova kukuruza koje svinje nisu povaljale; nadam se da će biti bar za kokoške – požalio nam se Vasilije.

On kaže da je za njega ova godina počela po lošem i tako se nastavlja. Suša je uništila rod šljive, pčelinja bolest košnice i med, ptice povrće i preostalo voće, a lisice piliće i kokoške.

Dušan Vukota, takođe iz Trebovljana smatra da je neophodno što prije utvrditi razmjere štete koju u ovom kraju čini divljač, a ponajviše divlje svinje koje dolaze preko Save, iz Hrvatske, i obezbijediti novac za nadoknadu štete.

– Najviše su pogođena staračka domaćinstva koja siju žito na malim površinama, samo za svoje potrebe, da bi prehranili stoku. Oni ne mogu noćijevati u njivama i u stopu rastjerivati divljač, svinje, srne, fazane, lisice, zečeve… To je velika napast i mi, bez pomoći ili neke organizovane lovačke akcije, ne znamo šta da radimo – požalio se Nikola Vukota koji, zajedno sa ostalim komšijama, apeluje na lokalne i republičke vlasti da primarno dođu u njihova sela i uvjere se u razmjere štete koju svakodnevno pričinjava divljač.

– Prethodnih godina divlje svinje hranile su se kukuruzom u pojasu pored rijeke, uglavnom u Vrbaškoj te drugim selima u pravcu Kozarske Dubice. Mještani, shvativši da za to nemaju rješenje, odustali su od sjetve kukuruza. Zato su krda svinja, koje noću ugrožavaju putnike na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, preselila u sela ispod Prosare, dalje od Save – smatraju naši sagovornici u Trebovljanima, Sovjaku i Miloševom Brdu, koji su sada na najvećem udaru divljih svinja.

– Nije mi jasno kako da zaštitim kukuruz kad su oko njiva na sve strane ili Sava ili bujno šipražje i šume. Kukuruz odmah nakon sjetve uništavaju ptice, potom nastavljaju divlje svinje – kaže Žarko Švraka iz Vrbaške.

Poljoprivrednici smatraju da je dužnost lovaca da kontrolišu i suzbijaju divlje svinje. U LU “Prosara” Gradiška kažu da je, zbog najezde divljih svinja i šteta koje čine, zakonom dozvoljena hajka na ovu divljač mimo lovnog kalendara, kao sada što oni i čine.

– Mi, kao i kolege iz LU “Jelen” Kozarska Dubica, provodimo ove akcije i one imaju efekta. Naravno, problem se u potpunosti ne suzbiti ali može ublažiti – kažu u LU “Prosara”.

Njihove kolege u Kozarskoj Dubici su još konkretnije. Članovi LU “Jelen” od početka augusta svakog vikenda organizuju hajku na divlje svinje.

– Problem je veliki, štete neprocjenjive… Na svaku dojavu reagujemo, idemo u hajku i tjeramo svinje. Za sada najviše ovih akcija organizovali smo u dubičkoj ravni, gdje je ova divljač opustošila velike površine. Tako ćemo činiti sve do početka lova, 1. septembra – kazao nam je Slobodan Borojević, predsednik LU “Jelen”.

On napominje da se ne radi isključivo o divljim svinjama nego takozvanim melezima mješancima divljih i pitomih svinja, koji se ne plaše ljudi, borave u obližnjim šumama i šipražju te se sasvim slobodno kreću u blizini naselja.

Srne uništavaju rasadnike

Na području Bereka i Cerovljana srne uništavaju sadnice voća praveći velike štete u rasadnicima, kaže Jovo Dragojević iz Bereka. On navodi da je na više adresa tražio pomoć, problem prijavljivao lovcima, gradskoj upravi, republičkim institucijama, ali to nije pomoglo.

– Srna ima mnogo, one čine veliku štetu, a nama su “ruke vezane”  – kazao je Dragojević.

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI