Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMušmula – Posljednja voćka u sezoni

Mušmula – Posljednja voćka u sezoni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mušmula se bere u novembru, prije prvih mrazeva. Posljednje je slasno voće u našem podneblju, od koga proizvođači mogu da prihoduju prije dolaska zime. 

Tegla džema od mušmula trenutno je jedan od najtraženijih proizvoda od zimnice.

Bez dodatka šećera, zdrava namirnica našla je svoje potrošače zbog ukusa, ali i svoje hranljivosti.

Mušmula je zahvalna za preradu jer od jednog kilograma voća može da se napravi oko 600 grama džema. Kada ga kuvate u kazanima, prije podsjeća na čokoladu nego na voćnu poslasticu. Ne dodajite šećer, već samo limun da može da se održi“ i dobićete super prirodni proizvod koji je veoma zdrav.

Pročitajte: Ovako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol!

Zasad mušmula koja se ranije gajila samo u dvorištima za sopstvene potrebe seoskih domaćinstava, nije zahtjevan za održavanje. Nije potreban hemijski tretman jer je otporna na mnoge bolesti. Jedino je napada ervinija.
Mušmula je voće koje se posljednje bere u sezoni. Prednost je u gajenju i dugovječnosti zasada, te se na taj način može prenijeti na sljedeću generaciju koja može da računa na siguran profit, bilo da prodaje konzumnu mušmulu ili prerađenu.

Mušmula je bila poznata još prije 2.000 godina, a najpopularnija je bila u srednjem vijeku. Prvi ju je opisao grčki botaničar Teofrastus. Botaničari se svrstavaju u rod između kruške i gloga. U Evropi se gaji milenijumima, posebno u Francuskoj.

Nutricionisti kažu da plod mušmule ima najviše kalijuma, zatim sumpora, kalcijuma, vitamina B grupe, kao i hroma, titana i vanadijuma u tragovima. U narodnoj medicini se smatra da mušmule poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, a dobre su i za krvnu sliku.

Pročitajte: Mušmula je izuzetno ljekovita – Uvrstite je u svoju ishranu!

Za kraj smo za vas izdvojili jedan proveren recept za džem od mušmula.

Od sastojaka biće vam potrebno:

  • 3kg mušmula,
  • 1/2kg šećera,
  • 3dl vode i
  • kašika ruma.
Priprema: mušmule je potrebno oprati i oljuštiti, staviti u dublju posudu, dodati šećer i vodu, a zatiim staviti da se kuvaju. Kada voda proključa, smanjite temperaturu na 1/3 i kuvajte 20-30 minuta. Za kraj dodati rum i ispasirati masu. Vruć džem sipati u vruće tegle, koje ćete zatvoriti i po potrebi otvarati i pojesti

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI