Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetMoguće novo poskupljenje guma zbog smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka

Moguće novo poskupljenje guma zbog smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka

Još prije nekoliko mjeseci mediji su pisali da svijetu predstoji period u kom će cijene automobilskih guma znatno porasti kao posljedica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju automobilskih pneumatika.

Tržišni trendovi sada ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati značajna povećanja cijena guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u posljednje vrijeme došlo do značajnih povećanja cijena u cijelom lancu proizvodnje i snabdjevanja, prenosi Index.

Troškovi proizvodnje prirodne gume u prvoj polovini 2021. bili su u prosjeku za 57 odsto veći od prošlogodišnjih. Rast cijena nafte uticao je i na cijenu sintetičke gume, koja je u prvih šest mjeseci bila 66 odsto iznad prosjeka iz 2020. godine.

I cijena električne energije je porasla za 154 odsto, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode. Takođe, za više od 200 odsto porasle su i naknade za prevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu.

Do rasta cijena guma u Evropi ove godine je već došlo, a u cijelom sistemu proizvođač – trgovac malo su smanjene marže i tako je izbjegnut veći rast cijena. Ipa

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

berba lješnika

Kako pojednostaviti berbu lješnika?

U toku je berba lješnika na plantaži Zorana Janjetovića iz sela Piskavica nedaleko do Banja Luke. Proizvodnja je organizovana na dvije parcele ukupne površine 4...