Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoMlijeko iz Srpske sve dostupnije u zemljama EU

Mlijeko iz Srpske sve dostupnije u zemljama EU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

89 odsto proizvedenog mlijeka u Srpskoj prošle godine bilo je ekstra klase, što je otvorilo vrata ovoj namirnici i prema zemljama EU, gdje je nastavljen uspješan izvoz. Tokom decembra 2018. godine, mljekare su od poljoprivrednih gazdinstava prikupile 7.342,1 tonu kravljeg mlijeka, što je za 7,3 odsto veća količina u odnosu na isti mjesec 2017.

Uz pomoć savjeta stručnjaka porodica Čobić dostigla je propisane standarde. Vode računa o higijeni štale i stoke, kao i kvalitetnoj ishrani krava, pa proizvode isključivo mlijeko ekstra klase koje je najbolje plaćeno, ali i nagrađeno premijom.

Stručne službe resornog ministarstva kontrolišu mlijeko dva puta mjesečno, a otkupljivači svakodnevno. Mlijeko je ekstra kvaliteta ako u jednom mililitru ima manje od 100.000 mirkoorganizama i manje od 400.000 somatskih ćelija.

– Somatske ćelije odražavaju zdravstveno stanje grla, mikroorganizmi u mlijeku označavaju i ukazuju na higijensko stanje – ističe Mile Novaković iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede Srpske.

U Srpskoj je u prošloj godini 4.500 farmera proizvelo oko 120 miliona litara mlijeka. Iako se broj proizvođača smanjuje, raste nivo mliječnosti, a samim tim i izvozni potencijal.

– Ono na šta apelujemo jeste da se pokuša mlijeko pretvoriti u određenu prerađevinu, što će svakako doprinijeti akumulaciji sredstava, a ne samo da ga izvozimo kao sirovinu, a zauzvrat uvozimo sireve i prerađevine od mlijeka – rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Nivo mliječnosti grla kod nas je 60 odsto manji nego u zemljama EU. Vodeći računa o genetskom potencijalu, uslovima u staji i kvalitetnoj ishrani, taj nivo se postepeno može dostići. Potrebno je da su udobna ležišta, da nema promaje, da ima dovoljno svjetlosti i čistog vazduha.

Stručnjaci savjetuju da poljoprivrednici ne svaštare, već da uvežu govedarsku i biljnu proizvodnju i da sve što proizvedu na svom imanju plasiraju kroz stoku i preko mlijeka, ali i mesa ostvare zaradu.

EU nedostaje oko 700.000 tona junećeg mesa, a u Srpskoj se, kažu, proizvede samo 2.500 tona godišnje, što je veoma malo u odnosu na potencijal koji imamo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI