Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoMjere njege usjeva tokom jesenjih i zimskih mjeseci

Mjere njege usjeva tokom jesenjih i zimskih mjeseci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Od jesenjih mjera njege usjeva najvažnija je valjanje usjeva lakim valjcima, ako je zemljište suvo poslije sjetve. Druga mjera njege je brananje lakim branama ukoliko se usled pljuskova obrazuje na površini pokorica koja bi mogla spriječiti ujednačeno nicanje.

U toku zimskog perioda biljke mogu stradati used suvišne vode, ledene kore ili debelog sniježnog pokrivača. Ukoliko takvo stanje potraje duže pšenica ili neke druge ozime ratarske kulture mogu se ugušiti usled nedostatka kiseonika neophodnog za proces disanja biljaka. Suvišnu vodu sa njiva neophodno je odvesti. Zbog toga se u humidnijim područjima i na zemljištima manje propusne moći pšenica sije na bankove ili se na određenom rastojanju prave kanalići za odvodnjavanje.

Na njivama sa usjevima početkom zime može na nesmrznuto zemljište napadati velika količina snijega koja će stvoriti visok sniježni pokrivač. Ovaj sloj nesmrznutog snijega sprečava nesmetanu razmjenu gasova sa spoljnom atomoferom i treba ga povaljati, na primjer, zvjezdastim valjcima ili preći preko parcele traktorima gusjeničarima. Na manjim površinama sniježni pokrivač možemo probiti i puštanjem preko njive stada ovaca.

Ledena kora, takodje, predstavlja opasnost za usjeve pogotovo ako se obrazovala takozvana viseća kora tako da se biljke nadju ispod nje kao u stakleniku. Uslijed zgrijevanja biljaka ispod kore, ove započinju pojačanu životnu aktivnost za koju ubrzano troše šećere i kiseonik, što je nepoželjno. Ukoliko na ledenu koru padne snijeg ona će se djelimično otopiti, pa će se sniziti temperatura,a životna aktivnost biljaka će se smanjiti. Ali ako se to ne desi kora se mora probiti valjcima.

Izvor: agrosavjet

PROČITAJTE:

Značaj jesenje osnovne obrade zemljišta

Đubrenje i vrijeme sjetve pšenice

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI