Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoMiskantus biljka koja vrijedi kao nafta

Miskantus biljka koja vrijedi kao nafta

Miskantus biljka – Trska iz Kine. Svijet traži alternativne izvore energije i nalazi ih na raznim stranama. Kao gorivo budućnosti nametnula se i jedna vrsta kineske trske. Ova biljka je pogodna ne samo za biomasu, već i kao materijal za gradnju.

Traktori, poniji i konji iza drvenih taraba, plantaže voća, polja i plastenici. Tako izgleda Mali Altendorf, mjestašce u blizini Ajfela u Njemačkoj. Djeluje kao prava farma. Ipak, ovo je Istraživački centar koji pripada Univerzitetu u Bonu. Agronomi ovde uzgajaju biljke budućnosti. Neophodno je da one brzo rastu, da ne isušuju zemlju previše i da budu upotrebljive u razne svrhe. Cilj je da se od biljaka dobija gorivo koje će jednog dana sasvim zamjeniti fosilne izvore energije poput uglja, nafte ili zemnog gasa, objašnjava ekolog Ernst Berg.

Globalni izazov pred ljudima je da ugljenik, koji se trenutno dobija iz fosilnih izvora, zamjenimo biomasom. Time moramo da riješimo problem energije, ali ne smemo da zaboravimo ni na prehranjivanje ljudi i životinja. Dakle, biljke ne smiju da zauzimaju previše površine i tako potisnu zasade prehrambenih namirnica. Biljke za biomasu moraju brzo da rastu i daju veliki prinos na maloj površini. Neki istraživači koriste staklenike sa odgovarajućom temperaturom; drugi stvaraju moćne biljke putem genetskog inženjeringa. Ali postoje i biljke prirodno rastu ogromnom brzinom.

Među njima prednjači Miskantus, jedna vrsta trske iz Kine. Od ovakve biomase lako se dobija vodonikov gas koji bi, recimo, mogao da pokreće automobile. Uz to, kineska trska je mnogo efikasnija od uljane repice, koja je najrasprostranjeniji bio – energent u Evropi.

Miskantus biljka koja vrijedi kao nafta

Kod uljane repice je odnos između energije koja se uloži u uzgajanje i onoga što se dobija jedan prema dva. Kod Miskantusa je taj odnos jedan prema petnaest! To je mnogo viša efikasnost koja se dobija na određenoj površini! Konkretno, poljoprivrednik godišnje od jednog hektara kineske trske može da dobije goriva kao od 8.000 litara lož-ulja. Sada je poljoprivrednike lakše ubijediti, posebno im se sviđa enormna brzina kojom trska raste i do pet santimetara dnevno! Sa druge strane, posao na održavanju je minimalan, kaže Pude.

Pročitajte: Dobrobiti stočnog kelja u ishrani stoke

 Kineska trska Miskantus

Energetska trska miskantus ( ili kineska trska ili slonovo uvo) je  biljka koja  preradjuje otpadne fekalne vode poslije kojih ostaje nataložen neutralni mulj koji je odličan kao vještačko đubrivo. U stanju su da prerade čak i teške metale. Ne zahtijeva posebnu njegu a može da uspijeva i na zagađenim zemljištima koje vremenom pretvara u plodna.

Odlična je sirovina za biomasu i za građevinsku industriju. Ima slična svojstva kao i energetska vrba. Prečišćava fekalne vode. Za potrebe naselja od npr. 15.000 stanovnika potrebno je zasaditi oko 7 – 8 hektara što je ulaganje od 12.000-13.000 eura dok ona donosi  čist dohodak 6.400 eura tj. 800 do 900 eura po hektaru (kalkulacija se odnosi na teritoriju EU ). Drugi moderni sistemi prečišćavanja otpadnih voda za isto ovakvo naselje košta od tri do pet miliona eura i ne donose dohodak.

Dohodak koje ove biljke donose odnose se na njihovu drugu veliku prednost – grijanje. Biljke po hektaru daju 40 – 80 tona ploda koji se najviše koristi za briketiranje, a briketi imaju izrazito visoku toplotnu energiju. Jedan hektar zasađene biljke daje briketa za 7 – 8 stanova, a količina oslobođenog ugljen monoksida je – nula!  Poslije jednokratnog sađenja trska se eksploatiše narednih 25-30 godina. Veoma je otporna na mrazeve i led.

Kad posadimo trsku prve dvije godine mora da se plevi od korova, a poslije toga više nema potrebe.

Rizom miskantusa:  Miskantus je višegodišnja biljka. Posadite je jednom i plodove svog rada možete ubirati 15 – 20 godina. Napori kod samog sađenja su neznatni.

Pročitajte: VIGNA ili KRAVLJI GRAŠAK – Daje visoke prinose ima skromne zahtjeve

Miskantus biljka

Dobit se ostvaruje u trećoj godini, poslije pete godine počinje da ostvarujete profit jer ste vratili uložena sredstva. Biopelet koji se pravi ima snagu 15 – 17.000 Kj. Pepeo poslije sagorijevanjaje čini 1%. Cijena rizoma, kojim se miskantus razmnožava, je 20,80 dinara po komadu.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...