Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaMalinina buba (Byturus tomentosus) i njeno suzbijanje

Malinina buba (Byturus tomentosus) i njeno suzbijanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malinina buba je poznata kao opasna štetočina cvjetnih pupoljaka, cvijeta i ploda maline u nas. Kada se javlja masovno, što nije rijedak slučaj, smanjuje prinos i do 80%. Ukoliko su klimatske prilike povoljnije (toplo i suvo vreme) ženke su aktivnije. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao odrasli insekt, koji se pojavljuje krajem aprila i početkom maja. Period izletanja je razvučen, i traje sve do kraja juna. 

Masovno se javlja kada je malina u fazi cvijetnog pupoljka (oko sredine maja) kada se dopunski hrani , kopulira i polaže jaja u cvijet. Kako po izletanju nisu polno zreli, dopunski se hrane mladim lišćem, uglavnom na novim izdancima, kao i cvijetnim pupoljcima i cvjetovima drugih voćnih vrsta (trešnje, višnje, jabuke, gloga). Kod velikih oštećenja list izgleda poderano, bez lisne mase, i samo sa lisnim žlijezdama. Kasnije se malinina buba premješta na cvijetne pupoljke i hrani mladim cvjetovima. Ženke polažu jaja u skoro otvorene cvjetove (između prašnika i  tučka), a kada se larve ispile hrane se i razvijaju u plodovima maline. Često se, prilikom branja plodova, mogu naći između ploda i peteljke, mada se često zadržavaju u udubljenju ploda.

Mjere suzbijanja malinine bube

Mjere suzbijanja: mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere suzbijanja.

Mehaničke mjere borbe sastoje se u tome da se odrasli insekti malinine bube u jutarnjim časovima ručno sakupljaju u odgovarajuće posude, nakon čega ih treba spaliti.

Malinina buba se uspješno suzbija u malinjacima i agrotehničkim mjerama kao što je redovno okopavanje i izbacivanje insekata na površinu odakle ih pokupe ptice, domaće životinje ili bivaju uništeni usljed hladnoće.

Ipak, neizbježno je primijeniti hemijske mjere suzbijanja, primjenom odgovarajućih preparata (insekticida), koje treba primjeniti u periodu dopunske ishrane insekata; prije nego što štetočina tj. ženka položi jaja u cvjetove ili plodove maline.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI