Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoLjubuški pčelari protiv uvedenih nameta - Pašarine demotivišu ulaganja

Ljubuški pčelari protiv uvedenih nameta – Pašarine demotivišu ulaganja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Udruga pčelara Kadulja jedna je od najstarijih ljubuških udruga iz oblasti poljoprivrede. Uspješno odolijeva svim poteškoćama, koje, nažalost, od samog osnutka prate njezine članove.

Problemi s poticajima, inspekcijama, odnedavno i s pašarinom, nametom koji je pčelarima uvelo livanjsko Gradsko vijeće, vode ka tome da se stavi ključ u bravu pčelarstvu u Hercegovini, posebno u Ljubuškom, prenosi portal Ljubuški.info.

Pašarina, koja iznosi od 3 do 15 KM, jedna je od tema kojoj se posvetilo najviše pažnje tijekom redovne godišnje Skupštine Udruge Kadulja.

Ovaj susret pčelara bila je idealna prilika da se donese odluka što i kako dalje. Već su, kako je istaknuo Mariofil Rupčić, predsjednik Kadulje, poduzeli određene korake kojim će, očekuju, spriječiti uništavanje pčelarske proizvodnje.

– Ovakvi potezi samo potpomažu val iseljavanja, ujedno uništavaju proizvodnju. Preostaje nam, stoga, naći žurno rješenje kojim će se pašarina staviti izvan snage – kazao je Rupčić, iznijevši podatak da se u Hercegovini, odnosno u HNŽ-u i ZHŽ-u, nalazi oko 300 obitelji koje se bave pčelarstvom i od toga imaju dobre prihode.

Zbog novonastale situacije pčelari očekuju reagiranje nadležnih institucija, fakulteta i Zavoda za poljoprivredu, kako ne bi isti problem dočekao pčelare iz Hercegbosanske županije, a koji pripremaju pčele na zimovanje u ovdašnjim krajevima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI